Hulp bij vennootschapbelasting!

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Aangifte vennootschapsbelasting

Aangifte vennootschapsbelasting is verplicht voor bv’s, nv’s en coöperaties. Toch kunnen ook verenigingen en stichtingen verplicht worden aangifte te doen! Met de hulp van een belastingadviseur weet je zeker dat je niet te veel of te weinig vennootschapsbelasting afdraagt. Hulp nodig?

Start gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina lees je hoe je aangifte vennootschapsbelasting doet. Je leest ook waarom het slim is de hulp van een adviseur in te schakelen en waar je bij de aangifte rekening mee moet houden!aangifte vennootschapsbelasting

Wanneer aangifte vennootschapsbelasting?

Na afloop van het boekjaar moet je binnen 5 maanden aangifte vennootschapsbelasting indienen. Als jouw boekjaar gelijkloopt aan het kalenderjaar, dan betekent dit dat je de aangifte moet indienen voor 1 juni van het volgende kalenderjaar.

Let op: er gelden andere regels voor korte boekjaren!

Als jouw korte boekjaar eindigt op 31 december, dan moet jouw aangifte van vennootschapsbelasting ook op 1 juni van het volgende kalenderjaar binnen zijn. Eindigt jouw korte boekjaar in een andere maand, dan doe je aangifte voor 1 april van het volgende kalenderjaar.

Aangifte vennootschapsbelasting doen: stappenplan

Hoe doe ik aangifte vennootschapsbelasting? Met de hulp van een accountant of boekhouder is het doen van vennootschapsbelastingaangifte zeker niet moeilijk. Wel is het belangrijk dat je alle gegevens bij de hand hebt. Hieronder geven we je een stappenplan voor het doen van aangifte.

Hier vind je meer informatie over hulp bij belastingaangifte.

Kom je er niet uit en heb je toch de hulp van een boekhouder nodig? Vergelijk gratis offertes!

1. Controleer de voorlopige aanslag vennootschapsbelasting

Aan het begin van het jaar krijg je van de belastingdienst een voorlopige aanslag venootschapsbelasting. Deze is gebaseerd op cijfers van eerdere boekjaren en aan de hand hiervan wordt de hoogte van de vennootschapsbelasting berekend.

Klopt de voorlopige aanslag vennootschapsbelasting? Dan kun je ervoor kiezen om de vennootschapsbelasting in z’n geheel of in termijnen te betalen. Klopt deze niet, dan kun je een wijziging aanvragen bij de belastingdienst. Bezwaar maken kan niet, dat is pas mogelijk als de definitieve aanslag.

2. Vraag een wijziging van de voorlopige aanslag aan

Als je verwacht dat de winst het komende boekjaar veel hoger of juist veel lager wordt, dan moet je een wijziging aanvragen. Hiermee voorkom je dat je te veel of juist te weinig vennootschapsbelasting betaalt.

Een wijziging aanvragen is mogelijk op drie manieren:

3. Dien de aangifte in

De aangifte vennootschapsbelasting dien je in 5 maanden na het einde van het boekjaar. Na deze aangifte ontvang je de definitieve aanslag. Besteed je de aangifte vennootschapsbelasting uit aan een accountant of boekhouder? Houd er dan rekening mee dat je deze adviseur moet machtigen om jouw aangifte in te vullen en te versturen. Dit kan gewoon met je DigiD.

Er zijn drie manieren om aangifte van vennootschapsbelasting te doen:

  • Via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Dit is de vervanger van het oude portaal voor ondernemers.
  • Met aangiftesoftware of administratiesoftware. Via een softwarepakket vul je je digitale aangifte in en kan je deze ook wijzigen. Als je al een definitieve aanslag ontvangen hebt, is wijzigen niet meer mogelijk.
  • Via een fiscaal dienstverlener, zoals een belastingadviseur. Dan heb je zelf nergens meer omkijken naar en weet je zeker dat alles goed geregeld is. Via onze offerteservice vind je snel een betaalbare specialist in de buurt.

4. Controleer de definitieve aanslag

Als de definitieve aanslag binnenkomt moet je deze controleren. Als deze klopt kun je het resterende bedrag voor de vennootschapsbelasting betalen.

Wat als de definitieve aanslag niet klopt?

In dat geval kun je een bezwaar maken. Hieronder lees je wanneer je bezwaar kunt maken en hoe je dit precies doet.


Hulp nodig bij de aangifte van vennootschapsbelasting? Schakel een belastingadviseur in!

Vind eenvoudig een belastingadviseur bij jou in de buurt en bespaar tot wel 40% op de kosten!


Bezwaar maken tegen definitieve aanslag vennootschapsbelasting?

Bezwaar maken is alleen mogelijk na de definitieve aanslag. Dit doe je als je het niet eens bent met de hoogte van een definitieve aanslag. Een bezwaar verstuur je met behulp van het formulier ‘bezwaar zakelijk’ op de website van de belastingdienst. Dit vul je op je computer in, print je uit en verstuur je per post naar het aangegeven adres.

Wanneer kan ik bezwaar maken?

In principe heb je 6 weken na de aanslag de tijd om bezwaar te maken. Ben je te laat om bezwaar te maken, dan kun je nog een verzoek indienen. Als je het niet eens bent met de beslissing op het bezwaar dan kun je er ook nog voor kiezen om in hoger beroep te gaan. Bij een verzoek is het niet mogelijk om in hoger beroep te gaan.

Bezwaar maken op definitieve aangifte vennotschapsbelasting? Schakel een belastingadviseur in! Dan weet je zeker dat je bezwaar correct en compleet is en op tijd wordt verstuurd.

Aandachtspunten voor het indienen van de aangifte vennootschapsbelasting

Als je aangifte van vennootschapsbelasting invult, dan zijn er een aantal aandachtspunten. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van alle aftrekposten waar je gebruik van mag maken. Een adviseur is hierin heel waardevol, omdat die op de hoogte is van alle potentiële aftrekposten.

Aangifte vennootschapsbelasting doen? Let dan hierop:

  • Tarieven 2022: de tarieven voor de vennootschapsbelasting verschillen per jaar. In 2022 is het tarief over de winst tot €395.000,- 15%, en over winst van meer dan €395.000,- is het tarief 25,8%.
  • Uitstel: wie niet op tijd aangifte doet riskeert een boete van de belastingdienst. Zijn er omstandigheden waardoor je uitstel nodig hebt? Vraag dit dan op tijd aan. Je vraagt uitstel van aan aangifte aan via een formulier of op de website van de belastingdienst.
  • Aftrekposten: houd bij het berekenen van de belastbare winst, rekening met eventuele aftrekposten. Hiermee voorkom je dat je te veel vennootschapsbelasting betaalt. Een belastingadviseur is op de hoogte van alle aftrekposten waar jij gebruik van mag maken, zoals bijvoorbeeld de investeringsaftrek.

Vpb tarief in 2022

Belastbaar bedrag Vpb tarief
t/m €395.000,- 15%
meer dan €395.000,- 25,8%

Op deze pagina vind je meer informatie over de tarieven van vennootschapsbelasting.

Waarom een belastingadviseur inschakelen?

Het is een goed idee om een belastingadviseur in te schakelen voor de aangifte van venootschapsbelasting.

Waarom?

Een belastingadviseur weet als geen ander welke aftrekposten er zijn. Terwijl jij misschien enkele aftrekposten vergeet, zorgt een adviseur ervoor dat je niet te veel belasting betaalt. Hierbij houdt hij ook rekening met andere fiscale regelingen. Op deze manier verdient een de investering in een expert zichtzelf praktisch terug!

Daar komt nog bij dat de inzet van een accountant of boekhouder jou veel tijd bespaart. Jij kunt je richten op je werkzaamheden en kunt zo meer omzet draaien. Een adviseur is op de hoogte van alle tarieven en zorgt er bovendien voor dat jouw aangifte helemaal klopt. Zo voorkom je dat je op een later termijn nog een flinke naheffing ontvangt! Je leest hier meer over de kosten van een belastingadviseur.

belastingadviseur bij aangifte vennootschapsbelasting

Aangifte vennootschapsbelasting laten doen? Vergelijk gratis offertes!

Wil je de aangifte van vennootschapsbelasting uitbesteden aan een belastingadviseur! Dan weet je zeker dat je niet te veel of te weinig belasting betaalt. Vind snel een betrouwbare adviseur in jouw regio:

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt zo snel mogelijk offerets van experts in jouw regio. Kies de vakman met het beste aanbod en bespaar zo tot wel 40% op de kosten! Deze offerteaanvraag is gratis én vrijblijvend, dus je zit helemaal nergens aan vast. Begin daarom vandaag nog met vergelijken en profiteer!

Gratis offertes vergelijken