Vind een belastingconsulent uit de regio!

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40%!

Gratis - Vrijblijvend

Belastingconsulent

Een belastingconsulent is waardevol voor particulieren en bedrijven! Belastingconsulenten geven je een persoonlijk advies met betrekking tot investeringen en helpen met het doen van je belastingaangifte. Ook op zoek naar een specialist om jou hierbij te helpen?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je zo snel mogelijk de prijsopgaven van meerdere belastingconsulenten in je regio. Vergelijk de verschillende aanbiedingen en bespaar zo tot wel 40%!

Op deze pagina lees je precies wat een belastingconsulent is, en wat zij voor jou kunnen betekenen. We geven je meer informatie over de belangrijkste werkzaamheden van belastingconsulenten en je krijgt praktische tips voor het vinden van een geschikte consulent!kosten belastingaangifte

Wat is een belastingconsulent?

Een belastingconsulent is iemand die veel kennis heeft op het gebied van belastingen. Hierdoor kunnen belastingconsulenten bedrijven, maar ook particulieren, goed adviseren op het gebied van investeringen, aftrekposten en belastingen. Met advies op maat van een consulent weet je zeker dat jij precies genoeg belasting betaalt: niet te veel maar ook zeker niet te weinig. Zo voorkom je problemen met de belastingdienst.

De regelgeving omtrent belastingen is ingewikkeld, en verandert regelmatig. Belastingconsulenten zijn hiervan altijd op de hoogte: met de hulp van een consulent weet je dus zeker dat de financiële administratie van je bedrijf goed op orde is en alle eisen voldoet.

Hulp nodig van een belastingconsulent? Vraag gratis offertes aan voor een scherpe prijs!

Is ‘belastingconsulent’ een beschermde titel?

In Nederland is belastingconsulent geen beschermde titel. Dat betekent dat iedereen zich zonder specifieke vooropleiding belastingconsulent mag noemen. Er zijn wel opleidingen en cursussen voor belastingconsulenten, maar deze zijn niet verplicht. Vaak heeft de consulent door persoonlijke interesse of ervaring veel kennis van de belastingen en fiscale regelingen. Het voordeel van een belastingconsulent ten opzichte van een fiscalist (wel een beschermd beroep) is dat het uurtarief vaak een stuk lager ligt! Je bent dus goedkoper uit als je een consulent of adviseur inschakelt.

Verschil met accountant en fiscalist

Je hebt belastingadvies nodig: ga je naar een consulent, accountant of fiscalist? Zoals gezegd is een belastingconsulent geen beschermd beroep, waardoor zij niet een verplichte opleiding hebben gevolgd. Schakel je een accountant in, dan weet je zeker dat deze persoon een HBO of universitaire opleiding in accountancy hebben gevolgd.

Wat is het verschil met een fiscalist?

Waar accountants en belastingconsulenten vooral kennis hebben over veel verschillende belastingzaken, is een fiscalist vooral gespecialiseerd in fiscale zaken. Afhankelijk van jouw persoonlijke wensen en voorkeuren schakel je dus een consulent, accountant of fiscalist in. Voor particulieren is een belastingconsulent vaak goed genoeg, terwijl bedrijven misschien liever een accountant of fiscalist inhuren.

Belastingconsulent gezocht?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Wat kost een belastingconsulent?

Op zoek naar een goedkope belastingconsulent? De kosten van belastingadviseurs liggen rond de €60,– tot €100,- per uur. Dit is een stuk goedkoper dan het uurtarief van bijvoorbeeld een fiscalist. Veel fiscalisten brengen kosten rond de €120,- tot €230,- per uur in rekening. Vraag jezelf dus af of je echt de hulp nodig hebt van een fiscalist, of dat een belastingconsulent je ook goed kan helpen: je bent dan goedkoper uit.

Houdt er rekening mee dat de prijzen per consulent kunnen verschillen. Dit heeft onder meer te maken met de specifieke werkzaamheden, de ervaring van de consulenten en het verschil tussen zelfstandig consulenten en grote advieskantoren.

Benieuwd naar de exacte prijs van een belastingconsulent? Vergelijk gratis offertes en kies het beste aanbod.


Uurtarief belastingconsulent en fiscalist

€60,- tot €230-

(Gebaseerd op gemiddelde tarieven in 2024)

Belastingconsulent
€60,- tot €100,-

Fiscalist
€120,- tot €230,-

Start gratis offerteaanvraag!

Wat doet een belastingconsulent?

Een belastingconsulent heeft verschillende taken: wat deze persoon doet hangt vooral af van jouw vraagstuk. Ze kunnen je helpen met de belastingaangifte, geven een persoonlijk advies en voeren eventueel je financiële administratie uit.

Een paar belangrijke werkzaamheden zijn:

  • Belastingadvies geven aan bedrijven en particulieren
  • Helpen met de belastingaangifte
  • Uitvoeren van een fiscale analyse
  • Helpen met de financiële administratie

Hieronder gaan we verder in op de belangrijkste werkzaamheden van belastingconsulenten. Wil jij ook de hulp inschakelen van een specialist? Vraag dan gratis offertes aan, en kies de consulent met de beste prijs. Je bespaart tot wel 40% op de kosten!

kosten belastingaangifte

Geven van belastingadvies

Je kunt zowel als bedrijf als particulier een belastingconsulent inschakelen voor belastingadvies. De wetgeving omtrent belastingen verandert continu en is niet altijd even duidelijk. Consulenten zijn op de hoogte van de nieuwste regels en voorschriften, dus zij kunnen je hierin goed adviseren. Misschien ben je benieuwd van welke aftrekposten jij als ondernemer gebruik mag maken, of heb je in het afgelopen jaar een huis gekocht, en weet je niet zeker van welke fiscale voordelen jij mag profiteren.

Je krijgt een advies op maat: dat houdt in dat de consulent je adviseert op basis van jouw persoonlijke situatie. Dit kan daarom anders zijn van het advies wat je buurman, achterneef of moeder krijgt.

Meer weten? Lees hier alles over belastingadvies voor bedrijven en belastingadvies voor zzp’ers.

Hulp bij belastingaangifte

Eén van de meest voorkomende belastingvraagstukken, is de belastingaangifte. Zowel voor particulieren als voor bedrijven.

Als particulier komt een belastingconsulent bijvoorbeeld goed van pas als je getrouwd of juist gescheiden bent, als je een huis gekocht hebt of als er andere grote veranderingen zijn geweest in je financiële situatie. Je wilt voorkomen dat je onbedoeld te veel belasting betaalt, en consulenten zijn op de hoogte van alle belangrijke aftrekposten.

Voor bedrijven en zzp’ers is de belastingaangifte, ook voor de omzet- en vennootschapsbelasting, een ingewikkelde opgave die veel tijd kost. Behalve hulp bij de aangifte kun je ook je financiële administratie uitbesteden: zo wordt het doen van aangifte een stuk gemakkelijker en sneller.

Ik zoek een belastingadviseur.

Vergelijk gratis offertes en vind snel en gemakkelijk een consulent in jouw regio!

Fiscale analyse

Een andere taak van belastingconsulenten, is het uitvoeren van een fiscale analyse. Dit wordt vaak gedaan voor bedrijven en ondernemers. Aan de hand van de jaarrekening wordt een analyse gedaan over het afgelopen jaar. Zo ontstaat er een duidelijk beeld van de financiële positie van het bedrijf en de mogelijkheden.

Wil je een grote investering doen? Bijvoorbeeld in een nieuwe bedrijfsauto of kantoorpand? In dat geval is een fiscale analyse ook een goed idee. Er wordt gekeken naar de mogelijkheden, en de belastingconsulent geeft je direct ook een fiscaal advies met betrekking tot de voordelen waar je van kunt profiteren.

Afsluiten van jaarrekeningen

Voor sommige bedrijven en ondernemers is het verplicht om een jaarrekening op te stellen aan het einde van het boekjaar. De jaarrekening is een overzicht met daarin een balans, een winst- en verliesrekening en een toelichting op deze twee onderdelen. Je krijgt een goed beeld van het afgelopen boekjaar en weet zo hoe het financieel gezien met je onderneming gaat. Dat is de reden dat veel bedrijven die niet verplicht zijn een jaarrekening op te stellen, dit toch doen.

Door de hulp in te schakelen van een consulent weet je zeker dat de jaarrekening aan alle eisen voldoet en alle onderdelen bevat.

Voorbereiden en vertegenwoordiging bij belastingcontrole

Als ondernemer krijg je ongetwijfeld ooit te maken met een controle van de belastingdienst. Dit bestaat uit een boekenonderzoek, een bedrijfsbezoek en een waarneming ter plaatse. Een boekenonderzoek houdt in dat een belastinginspecteur langskomt om de administratie te controleren. Je moet alle inkoop- en verkoopfacturen kunnen overleggen. Belangrijk dus dat je belastingdocumenten helemaal op orde zijn.

Word je gecontroleerd door de belastingdienst, dan kan een belastingconsulent je hierop voorbereiden en eventueel vertegenwoordigen. Je bent namelijk verplicht je administratie op orde te hebben en overzichtelijk in te richten.

kosten belastingaangifte

Zakelijk en particulier

Belastingconsulenten zijn er voor iedereen: van grote bedrijven en het MKB tot aan startende zzp’ers en particulieren. Iedereen kan wel eens baat hebben bij de hulp van een belastingconsulent.

Op zakelijk gebied bijvoorbeeld met het inrichten van de administratie, als je net je onderneming gestart bent. Of met het opstellen van de jaarrekening of andere belangrijke documenten. Met de aangifte van je inkomsten-, omzet- of zelfs dividendbelasting.

Maar ook voor een particulier is een belastingconsulent waardevol: zij weten namelijk precies van welke aftrekposten jij gebruik mag maken, en zo voorkom je dat je te veel belasting betaalt!

Belastingadviseur inschakelen?

Vergelijk offertes en vind snel een consulent in je regio. Bespaar zo tot 40%!

Waarop letten bij inschakelen belastingconsulenten?

Ik zoek een belastingconsulent: waar moet ik op letten? Hieronder geven we je een paar handige tips, zodat jij zeker iemand kiest die bij je past.

  • Groot kantoor of zelfstandig belastingconsulent: een groot kantoor kan je vaak snel helpen, maar is wat duurder. Zelfstandig consulenten hebben een lager uurtarief en een meer persoonlijke aanpak.
  • Register belastingadviseurs: als de belastingadviseur is ingeschreven bij het Register Belastingadviseurs dan weet je zeker dat ze zich continu ontwikkelen en jaarlijks cursussen volgen. Meer hierover lees je op rb.nl
  • Belastingconsulent in de buurt: kies voor een consulent in je eigen regio, zo bespaar je op voorrij- of reiskosten.
  • Consulent, accountant of fiscalist: voor sommige complexe zaken heb je de hulp van een accountant of fiscalist nodig. Maar vaak is de hulp van een belastingconsulent voldoende. Kijk eens wat je wensen zijn en wat voor hulp je nodig hebt, door te kiezen voor een adviseur of consulent bespaar je flink op de kosten.
  • Is er een klik: kies in ieder geval een belastingconsulent met wie je een klik hebt. Je moet deze persoon kunnen vertrouwen met jouw persoonlijke gegevens. Is er geen klik of voel jij je niet gehoord, zoek dan verder naar een ander kantoor.
  • Offertes vergelijken: door de prijzen van meerdere belastingconsulenten op te vragen, vergelijk je gemakkelijk op prijs. Kies de consulent met het beste aanbod en bespaar zo tot 40%.

kosten belastingaangifte

Belastingconsulent nodig? Vergelijk gratis offertes!

Heb jij een belastingconsulent nodig? Met de hulp van een adviseur wordt het doen van de belastingaangifte, het bijhouden van je administratie of het opstellen van je jaarrekening een stuk gemakkelijker. Bovendien krijg je een advies op maat, en weet je zeker dat je administratie aan alle eisen voldoet. Op zoek naar consulenten?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je zo snel mogelijk de verschillende prijzen van belastingconsulenten in je regio. Vergelijk op basis van prijs, en kies zo de belastingconsulent die het beste bij je past. Je bespaart tot wel 40% op de kostprijs! De offerteaanvraag is gratis en bovendien helemaal vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken