Besparen op inschakelen belastingadviseur?

Vergelijk gratis offertes om tot wel 40% te besparen op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Belasting eenmanszaak

Als eenmanszaak betaal je belasting. Je hebt te maken met verschillende belastingen, zoals de inkomstenbelasting en de omzetbelasting. Maar hoe zit het nu precies: welke belasting moet je betalen en hoeveel? Een belastingadviseur kan je hierin adviseren!

Start gratis offerteaanvraag!

Hierna krijg je zo snel mogelijk tot 5 offertes van belastingadviseurs in je regio. Vergelijk de prijzen en kies voor het beste aanbod, zo bespaar je tot wel 40%!

Op deze pagina lees je over de verschillende belastingen die je als eenmanszaak moet betalen. Je leest hoeveel belasting je moet afdragen en vindt hier handige informatie over de Kleine Ondernemers Regeling (KOR).Welke belastingen betaal je als eenmanszaak?

Als eenmanszaak heb je te maken met twee soorten belastingen, namelijk: omzetbelasting en inkomstenbelasting. Bij inkomstenbelasting (ook wel winstbelasting genoemd) wordt de winst van je onderneming als inkomsten gezien en daar moet je belasting over betalen. Wanneer je personeel in dienst hebt krijg je ook te maken met andere belastingen, denk bijvoorbeeld aan loonheffing.

Hulp nodig bij de belastingaangifte? Vraag gratis offertes aan en ontvang advies van een expert.

kosten belastingaangifte

Inkomstenbelasting

Als eenmanszaak betaal je onder meer inkomstenbelasting, ook wel winstbelasting genoemd. Dit is belasting die je betaalt over je eigen inkomen. Hoeveel belasting je betaalt hangt helemaal af van je inkomsten en eventuele aftrekposten waar je als eenmanszaak gebruik van kan maken.

Iedereen in Nederland betaalt inkomstenbelasting, als je in loondienst bent dan houdt je werkgever dit voor je in. Als eenmanszaak moet je zelf een bedrag betalen. Je doet één keer per jaar aangifte, waarna je weet hoeveel belasting je precies moet betalen. Het is slim om dit bedrag al tijdens het jaar bij elkaar te sparen op een aparte bankrekening, zodat je het niet per ongeluk kunt uitgeven.

Hieronder lees je meer over de inkomstenbelasting.

Belastingadviseur nodig?

Vergelijk gratis offertes en vind een betaalbare adviseur in jouw regio!

Ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Dat je een eenmanszaak bent gestart betekent nog niet automatisch dat je ook ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Je hoeft alleen aangifte van inkomstenbelasting te doen als je voldoet aan een aantal eisen, zoals ook de urencriteria. Ook als je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, betaal je belasting. In dat geval doe je belastingaangifte als particulier, en geef je je inkomsten op als ‘overig werk’.

Ben je benieuwd of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting? Op belastingdienst.nl kun je dit gemakkelijk controleren.

Hoeveel inkomstenbelasting?

Hoeveel inkomstenbelasting je betaalt hangt helemaal af van je inkomsten. In 2020 betaal je tot €68.508,- 37,35% belasting. Vanaf een inkomen vanaf €68.508,- betaal je 49,50% belasting. Dat is een flinke hap! Er zijn wel een paar aftrekposten waar je als eenmanszaak gebruik van kunt maken: dit houdt in dat je een bepaald bedrag van je inkomen mag aftrekken, waardoor je minder belasting hoeft te betalen.

Belastingschijf Inkomen Percentage belasting
Eerste schijf Tot €68.508 37,35%
Tweede schijf Vanaf €68.508 49,50 %

Aangifte inkomstenbelasting

De belastingdienst vraagt jou als eenmanszaak om 1 keer per jaar aangifte van inkomstenbelasting te doen. Dit doe je voor 1 mei. Hiervoor heb je alle gegevens van het afgelopen jaar nodig, zoals ook de urenregistratie, het inkomen van het afgelopen jaar en eventuele privé gegevens, zoals de WOZ-waarde van je woning en je hypotheekrente.

Bij deze aangifte geef je aan hoeveel geld je hebt verdiend in het afgelopen jaar en wordt de definitieve berekening gemaakt van hoeveel belasting je nog moet betalen of terugkrijgt. Het is slim om hiervoor de hulp van een belastingadviseur in te schakelen zodat je zeker weet dat je niet te veel (of te weinig) belasting betaalt.

Ondernemersaftrek

Je kunt aanspraak maken op ondernemersaftrek. Dit houdt in dat je bepaalde kosten van je inkomen mag aftrekken, zodat je minder belasting hoeft te betalen. Er zijn hierin veel verschillende aftrekposten, dus om te voorkomen dat je te veel belasting betaalt, is het belangrijk om te weten welke aftrekposten jij mag gebruiken. Zo zijn er onder meer:

  • De zelfstandigenaftrek: in 2020 is dit een aftrek van €70.030,-, als je voldoet aan het urencriterium van 1.125 uren.
  • Startersaftrek: een aftrek van €2.123,- die je in de eerste 5 jaar van je onderneming 3 keer mag aftrekken.
  • Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk: de WBSO (Wet Bevordering Speur en Ontwikkelingswerk) houdt in dat je de kosten voor Research en Development kunt verlagen voor een fiscaal voordeel.
  • Meewerkaftrek: wanneer je een fiscaal partner hebt die meehelpt met je onderneming, kun je een bedrag aftrekken.

kosten belastingaangifte

Omzetbelasting

Een andere belasting die je als eenmanszaak betaalt, is de omzetbelasting. Ook wel btw-aangifte genoemd. Omzetbelasting betaal je over de geleverde diensten of producten. Welk btw-tarief je voor jouw product of dienst hanteert, verschilt. In Nederland wordt vooral het standaard btw-tarief van 21% toegepast, maar op sommige levensmiddelen en diensten bereken je slechts 9% btw.

Twijfel je over welk btw-tarief je in rekening moet brengen? Vraag dan advies aan een belastingadviseur. Jij brengt de btw in rekening bij je klanten en betaalt dit later aan de belastingdienst. Op belastingdienst.nl lees je meer over de omzetbelasting voor een eenmanszaak.

Besparen op belastingadvies?

Vind de goedkoopste belastingadviseur en bespaar zo tot 40% op de kostprijs!

Welk btw-tarief?

Voor de meeste diensten en producten breng je gewoon 21% btw in rekening bij je klanten. Toch geldt dit niet voor alles. Voor deze diensten breng je het lagere btw-tarief van 9% in rekening:

  • Het repareren van fietsen
  • Werkzaamheden aan woningen
  • Kapperdiensten
  • Cultuur en recreatie
  • Sport
  • Personenvervoer

Daarnaast zijn er ook een aantal producten waarvoor je een verlaagd btw-tarief in rekening brengt, dat zijn voedingsmiddelen, water, geneesmiddelen, kunst en antiek en boeken.

In enkele gevallen hoef je helemaal geen btw te rekenen, zoals wanneer je gebruik maakt van de Kleine Ondernemers Regeling. We raden je daarom aan om advies in te winnen van een specialist. Zo weet je zeker dat je het juiste tarief omzetbelasting kiest voor jouw eenmanszaak.

Aangifte btw-belasting

Je doet zelf aangifte van de omzetbelasting. Je kunt dit jaarlijks doen, maar ook per maand of per kwartaal. De meeste eenmanszaken doen elk kwartaal aangifte. Als je per kwartaal meer dan €15.000,- aan btw betaalt dan doe je maandelijks aangifte. Betaal je jaarlijks minder dan €1.883,- aan btw, dan mag je jaarlijks aangifte doen. Je komt in het laatste geval ook in aanmerking voor de Kleine Ondernemers Regeling (KOR)

Gebruik maken van de kleine ondernemersregeling?

De kleine ondernemersregeling is voor eenmanszaken ondernemers die jaarlijks niet meer dan €20.000,- omzet hebben. Je krijgt dan een btw-vrijstelling. Je hoeft zelf geen btw in rekening te brengen bij je klanten en hoeft ook geen btw af te dragen. Het voordeel hiervan is dat jouw producten en diensten goedkoper zijn dan bij je concurrenten die wel btw-plichtig zijn!

Meer weten over de kleine ondernemersregeling? Lees dan verder op de website van de belastingdienst.

Voordelen van belastingadvies en belastingaangifte uitbesteden

Als je een eenmanszaak gestart bent krijg je ineens te maken met de belastingdienst en verschillende belastingen die je moet betalen. Is het voor jou financieel gunstig om gebruik te maken van de kleine ondernemingsregeling of juist niet? Is er voor jouw eenmanszaak fiscaal voordeel als je gebruik maakt van één of meerdere aftrekposten?

Door je te laten adviseren door een belastingadviseur krijg je een persoonlijk advies met betrekking tot belastingen en aftrekposten. Je weet zeker dat je niet te weinig, maar vooral ook niet te veel belasting betaalt. Je weet bovendien zeker dat je aangifte op tijd is en klopt en voorkomt zo het risico op problemen met de belastingdienst. Hier lees je meer over hulp bij belastingaangifte.

Advies nodig van een balastingadviseur? Vraag gratis offertes aan!

kosten belastingaangifte

Besparen op de kosten? Gratis offertes vergelijken!

Heb je vragen met betrekking tot de belastingen die je als eenmanszaak moet betalen? Een belastingadviseur kan je vragen beantwoorden en je adviseren over eventuele regelingen. Zo weet je zeker dat je niet te weinig, maar ook niet te veel belasting betaalt! Op zoek naar een belastingadviseur in je regio?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt zo spoedig mogelijk meerdere offertes in je mailbox. Vergelijk de verschillende prijzen en kies voor de vakman met het beste aanbod. Je bespaart op die manier tot wel 40% op de kostprijs. Geen zorgen: je offerteaanvraag is namelijk gratis en helemaal vrijblijvend.

Gratis offertes vergelijken