Hulp nodig bij btw-aangifte?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Btw-aangifte

De btw-aangifte is een verplicht onderdeel voor de meeste ondernemers. Veel ondernemers zien hier tegenop, omdat het veel tijd kost. Bovendien is het ingewikkeld en is het wel belangrijk dat de aangifte van de omzetbelasting goed gedaan wordt. Hulp nodig? Schakel dan een belastingadviseur in!

Start gratis offerteaanvraag!

Je krijgt zo snel mogelijk maximaal 5 offertes van belastingadviseurs in jouw regio. Vergelijk de prijzen en kies de adviseur met het beste aanbod!

Op deze pagina lees je meer over de btw-aangifte. Je leest wanneer je aangifte moet doen en waar je rekening mee moet houden. Je leest ook wat er gebeurt als de aangifte van je omzetbelasting niet op tijd is en hoe jij je eigen aangifte kan corrigeren.btw-aangifte

Btw-aangifte, wanneer?

Btw-aangifte, wanneer doe je dat? Je kunt als ondernemer op verschillende momenten aangifte van btw doen: maandelijks, per kwartaal of jaarlijks. Wanneer btw-aangifte doen? Als jij je als ondernemer inschrijft bij de KvK krijg je van de belastingdienst een brief waarin staat hoe vaak je aangifte moet doen. Meestal is dit elk kwartaal. Als je wilt kun je bij de belastingdienst een verzoek indienen op de aangifte van omzetbelasting per maand of per jaar te doen. Meer informatie over omzetbelasting ondernemers vind je op deze pagina.

Wanneer moet je btw-aangifte betalen? De btw moet binnen zijn minimaal 1 maand na het aflopen van het aangiftetijdvak. Wanneer je een tijdvak hebt van 1 maand, dan is dit dus de volgende maand. Ondernemers die een tijdvak van een jaar hebben, moeten betalen voor 1 april van het volgende boekjaar.

Hulp nodig met uw aangifte? Vind een belastingadviseur!

Wie moet btw-aangifte indienen?

Btw-aangifte is verplicht voor ondernemers die btw-plichtig zijn. Volgens de belastingdienst zijn dit alle mensen die voor zichtzelf een beroep uitoefenen of een bedrijf hebben. De rechtsvorm maakt hierbij niet uit: het wordt gedaan door zzp’ers, bv’s en stichtingen. Lees meer over belastingadvies voor bedrijven , belastingadvies voor zzp’ers en omzetbelasting zzp.

Maar let op: dat je btw-aangifte moet doen betekent niet automatisch dat je ook btw moet afdragen aan de belastingdienst. Hier zijn uitzonderingen op: als je btw-bedrag heel laag is. In dat geval kun je gebruik maken van de Kleine Ondernemers Regeling.

Zorg dat je op tijd bent

Als je btw-aangifte moet doen, is het belangrijk dat je op tijd bent! Je moet binnen een maand na het aangiftetijdvak de btw betalen. Doe je dit niet, dan start de coulanceperiode van 7 dagen. Betaal je het volledige bedrag alsnog in de coulanceperiode en was je vorige betaling op tijd? Dan krijg je geen boete.

Is de btw-aangifte te laat, dan riskeer je een boete van 3% van het te betalen bedrag. De boete is minimaal €50,- en maximaal €5.278,-. Er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je niet te laat bent met je aangifte. Download bijvoorbeeld de btw-alert app, zodat je een melding krijgt wanneer het weer tijd is. Meer hierover lees je op de website van de belastingdienst.


Hulp nodig bij btw-aangifte?

Vraag gratis offertes aan en vind een adviseur uit uw regio!


Btw aangifte doen, hoe werkt dat?

Ga je btw-aangifte doen als zzp’er?

Zorg dan dat je de volgende gegevens bij de hand hebt:

  • Omzetbelastingnummer: dit gebruik je in alle communicatie met de belastingdienst.
  • Btw-identificatienummer: dit is het nummer dat je gebruikt op facturen en offertes.
  • Een overzicht van je administratie: welke facturen heb je nodig bij de btw-aangifte? Zorg dat je een overzicht hebt van alle netto ontvangen en betaalde bedragen en de losse btw.

Hoe btw-aangifte doen?

Je doet dit als ondernemer gemakkelijk online. Je logt online in en vult het aangifte omzetbelasting formulier in aan de hand van vragen van de belastingdienst. Als alles ingevuld is onderteken je deze digitaal en verstuur je de aangifte. Je krijgt geen aanslag, maar maakt het bedrag zelf over naar de belastingdienst.

Je mag het ook doen met je eigen aangiftesoftware, zolang deze maar geschikt is voor Standard Business Reporting (SBR). Wil je weten hoe ondernemers btw-aangifte doen? Lees dan verder op belastingdienst.nl.

btw-aangifte

Fout gemaakt? Suppletie omzetbelasting

Als je een fout hebt gemaakt dan kun je de btw-aangifte corrigeren. Dit doe je met behulp van het ‘Suppletie omzetbelasting’ formulier.

Wanneer ben je verplicht de btw-aangifte te corrigeren?

Als je in de afgelopen 5 jaar te veel of te weinig btw hebt aangegeven. Er zijn hierbij twee verschillende mogelijkheden: een correctie doorgeven over een bepaald tijdvak of het corrigeren van een compleet boekjaar. Wil je weten hoe je kan corrigeren? Dit vind je op de website van de belastingdienst.

Kan ik uitstel vragen voor de btw-aangifte?

In uitzonderlijke omstandigheden kan het zijn dat je de btw-aangifte niet kunt indienen. In dat geval is het mogelijk om uitstel te vragen. Let op: dit wordt alleen toegekend bij een ernstige calamiteit. Heb je om een bepaalde reden niet op tijd aangifte kunnen doen, dan krijg je van de belastingdienst een naheffingsaanslag. Hierin doen ze een schatting van de btw die je mogelijk moet betalen over het afgelopen kwartaal. Zorg er wel voor dat je de btw op tijd betaalt om een boete te vermijden!

Op de website van de belastingdienst lees je alles wat je moet weten als je uitstel wilt aanvragen.

Btw-aangifte via website belastingdienst

Btw-aangifte doen voor ondernemers is heel gemakkelijk via de website van de belastingdienst. Je logt in op het zakelijke gedeelte en de aangifte staat al voor je klaar. De belastingdienst zet de aangifte klaar in de laatste week van het tijdvak waarover je aangifte wilt doen.

Ben je verplicht aangifte te doen via de website van de belastingdienst?

Nee: je bent ook toegestaan om aangifte te doen met je eigen aangiftesoftware.

Btw-aangifte doen met aangiftesoftware

Er bestaat verschillende software voor het doen van btw-aangifte voor ondernemers. Hier zit wel een belangrijke voorwaarde aan: de software moet namelijk geschikt zijn voor Standard Business Reporting. Dit is in Nederland de standaard voor de aangifte van btw. Het is zelfs mogelijk om je eigen ontwikkelde software te gebruiken voor het doen van aangifte! Op belastingdienst.nl lees je hier alles over.

btw-aangifte

Btw betalen aan de Belastingdienst

Na de btw-aangifte moet je elk kwartaal de btw afdragen aan de belastingdienst. Hier krijg je na je aangifte geen aanslag voor, maar moet je zelf overmaken naar de belastingdienst! Gebruik hiervoor het betalingskenmerk, zodat de betaling zo snel mogelijk verwerkt kan worden.

Heb je in een vorig tijdvak een verzoek gedaan tot teruggave van btw? Dan kun je ook vragen om de verschuldigde btw te verrekenen met dit bedrag.

Krijg je nog btw terug? Binnen 8 weken na je btw-aangifte ontvang je hierover een brief. Hierna staat het bedrag binnen een week op je rekening.


Op zoek naar een belastingadviseur?

Bespaar op de kosten krijg hulp met je btw-aangifte!


Kan ik vrijgesteld worden van btw?

Als je een jaarlijkse omzet van maximaal €20.000,- hebt dan kun je gebruik maken van de Kleine Ondernemers Regeling (KOR). De KOR is een vrijstelling, die inhoudt dat je geen btw meer hoeft te verrekenen aan je klanten. Ook hoef je geen btw-aangifte te doen. Je kunt in dat geval ook geen btw meer terugvragen over je kosten en investeringen.

Btw-aangifte uitbesteden of zelf doen?

Btw-aangifte kun je zelf doen. Wel is het belangrijk dat je de bij de belastingaangifte alle zakelijke gegevens correct invult en de aangifte op tijd verstuurd. Hoe groter je onderneming, hoe complexer de btw-aangifte wordt. Heb je hier geen tijd voor of kom je er gewoon niet aan toe?

Dan is het ook mogelijk de btw-aangifte van 2024 uit te besteden aan een belastingadviseur. Het voordeel hiervan is dat je zeker weet dat je aangifte goed is ingevuld en op tijd verstuurd is. Doordat je er zelf geen tijd aan hoeft te besteden, houd je meer tijd over voor andere werkzaamheden. Ook weet je zeker dat je genoeg, maar niet te veel belasting betaalt. Zo voorkom je een hoge naheffing achteraf. Lees hier meer over hulp bij belastingaangifte.

Voordelen btw-aangifte uitbesteden

De grootste voordelen van het inschakelen van een belastingadviseur:

  • Je aangiftes worden foutloos ingevuld.
  • Als je een belastingadviseur inschakelt krijg je een persoonlijk advies.
  • Je weet zeker dat je niet te veel of te weinig belasting betaalt.
  • Een belastingadviseur is op de hoogte van regelingen of vrijstellingen die je zelf misschien nog niet kent.
  • De belastingadviseur kan je een btw-aangifte voorbeeld laten zien, zodat je een duidelijk beeld krijgt van het proces.

belastingadviseur btw-aangifte

Hulp bij btw-aangifte? Gratis offertes vergelijken!

Heb je hulp nodig? Twijfel dan niet om een belastingadviseur in te schakelen! Vind snel en eenvoudig een adviseur in jouw regio en bespaar bovendien tot wel 40% op de kosten.

Start gratis offerteaanvraag!

Geen zorgen, deze aanvraag is gratis en helemaal vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast: ook niet als je uiteindelijk toch zelf je btw-aangifte invult!

Gratis offertes vergelijken