Jaarrekening laten opstellen?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Jaarrekening opstellen

Een jaarrekening opstellen kost tijd en energie: tijd die jij misschien liever in je onderneming steekt. Als je een adviseur inschakelt om je jaarrekening te maken dan weet je zeker dat deze klopt en op tijd gedeponeerd is bij de KvK. Ben je op zoek naar een belastingadviseur bij jou in de buurt?

Start gratis offerteaanvraag!

Alleen dan weet je zeker dat je zo snel mogelijk scherp geprijsde offertes ontvangt. Kies de belastingadviseur met het beste aanbod en je bespaart tot wel 40% op de kosten!

Op deze pagina lees je meer over het opstellen van een jaarrekening. Je vindt hier een stappenplan en leest waar je bij het opstellen rekening mee moet houden. Ook lees je wanneer je verplicht bent de jaarrekening te deponeren bij de KvK en krijg je een beeld van de kosten van een belastingadviseur.jaarrekening opstellen

Wat is een jaarrekening?

Een jaarrekening is een overzicht van de financiële situatie van jouw onderneming.

Hierin komen drie onderdelen aan bod:

 • De balans, alle activa en passiva van je onderneming.
 • De winst- en verliesrekening.
 • Een toelichting op beide onderdelen

Je kunt een jaarrekening opstellen voor verschillende doelgroepen. Voor jou als eigenaar is het een goede manier om inzicht te krijgen in de financiële situatie van je onderneming. Kleine rechtspersonen gebruiken het ook voor de belastingdienst.

Daarnaast wordt het ook gebruikt om financierders zoals banken op de hoogte te stellen van de situatie. Daarnaast zijn ondernemers met een bv verplicht tot publicatie van de jaarrekening bij de KvK. Benieuwd naar de kosten voor een jaarrekening te laten opstellen? Vergelijk gratis offertes!

Wanneer moet je een jaarrekening opstellen?

Is een jaarrekening samenstellen verplicht? Voor sommige rechtsvormen is het inderdaad verplicht om er jaarlijks één op te stellen.

Dit zijn:

 • Bv’s
 • Nv’s
 • Coöperaties
 • Kleine vereniging
 • Vof’s
 • Organisaties in specifieke branches
 • Stichting
 • Buitenlandse rechtspersonen met vestigingen in Nederland

Eenmanszaken en zzp’ers zijn niet verplicht om een jaarrekening te deponeren bij de KvK. Natuurlijk kun je er als ondernemer voor kiezen om er toch één maken. Hiermee krijg je namelijk een reëel beeld van hoe je er financieel voor staat. Lees meer over samenstellingsverklaring.

Let op: een bank of andere financierder kan je als zzp’er ook verplichten tot het opstellen van een jaarrekening!

Voor eenmanszaak verplicht?

Als eenmanszaak ben je niet verplicht om een jaarrekening te deponeren bij de KvK. Het kan daarentegen wel voorkomen dat je verplicht bent om andere betrokken partijen een overzicht te laten zien. Bijvoorbeeld aan de bank die de hypotheek voor jouw bedrijfspand heeft verstrekt. Het samenstellen van de jaarrekening is ook een goede manier om een duidelijk beeld te hebben van de financiële situatie. Het helpt ook bij het doen van de belastingaangifte, omdat je al je financiële gegevens goed op orde hebt.

Besparen op de kosten bij het opstellen van een jaarrekening?

Vraag gratis offertes aan en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Wat is de werkwijze van een jaarrekening opstellen?

Wil of moet je een jaarrekening opstellen? Hierbij komt de hulp van een belastingadviseur goed van pas. Je adviseur zorgt ervoor dat deze helemaal klopt. Sterker nog: voor grote ondernemingen, zoals een bv, ben je verplicht om de hulp van een belastingadviseur in te schakelen! Je moet de jaarrekening laten controleren door een accountant en een accountantsverklaring meesturen als je hem gaat deponeren.

Een jaarrekening opstellen doe je aan de hand van gegevens van het afgelopen boekjaar. Zorg dus dat je deze goed op orde hebt. Een belastingadviseur helpt je met het samenstellen van de drie verschillende onderdelen: de balans, de winst- en verliesrekening en de toelichting hierbij. Hieronder lees je meer over de verschillende onderdelen en hoe het deponeren van de jaarrekening in z’n werk gaat. Heb je hulp nodig? Twijfel dan niet en ontvang gratis offertes!

Waaruit bestaat een jaarrekening?

Bij het opstellen van de jaarrekening moet je met drie onderdelen rekening houden:

 • 1. De balans. Hierin staan aan de linkerkant al je activa (je bezittingen) en aan de rechterkant de passiva (je schulden). De posten in activa en passiva hoeft niet gelijk te zijn, maar het bedrag onderaan de streep wel. Je balans is dus altijd in balans.
 • 2. De winst- en verliesrekening. Dit is een overzicht van de omzet en de gemaakte kosten van je onderneming het afgelopen jaar. In de winst- en verliesrekening zie je of een onderneming wist maakt of verlies lijdt, daarom vinden financierders en banken de winst- en verliesrekening zo belangrijk.
 • 3. De toelichting. Hoe groter de onderneming, des te groter de toelichting. Bij kleine rechtspersonen voldoet het om het aantal werknemers te benoemen en de manier waarop zij de balans hebben opgesteld. Bij grote ondernemingen is de toelichting uitgebreider. Hierin staan bijvoorbeeld ook de betalingen aan de directie vermeld. Aan de toelichting voeg je bij grote ondernemingen ook een accountantsverklaring toe.

Deponeren jaarrekening

Na het opstellen hebben sommige ondernemingen publicatieplicht van de jaarrekening. Dit doe je eenvoudig zelf online met je KvK-account. Voor veel bedrijven wordt hier SBR gebruikt. SBR (Standard Business Reporting) wordt in Nederland gebruikt voor het uitwisselen van bedrijfsmatige rapportages, waaronder de jaarrekening. Meer weten? Lees dan verder op sbr-nl.nl.

Wanneer jaarrekening deponeren?

Je deponeert de jaarrekening uiterlijk 8 dagen na vaststelling bij de KvK. Je hebt na het aflopen van het boekjaar uiterlijk 12 maanden de tijd om hem te deponeren.

Jaarrekening opstellen: waarop letten?

Bij het opstellen van de jaarrekening zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Bij relatief kleine bedrijven (maximaal €6 miljoen aan activa €12 miljoen aan omzet en maximaal 50 medewerkers) is het alleen noodzakelijk om een balans en een korte toelichting samen te stellen. Let ook op dat het te laat deponeren van de jaarrekening strafbaar is. Dit kan leiden tot boetes van duizenden euro’s! Zorg er dus voor dat je hier op tijd mee bent.

Jaarrekening maken kosten 2024

Omschrijving klus Gemiddelde kosten*
Jaarrekening ZZP’er €450,- tot €650,-
Jaarrekening voor kleine bv €500,- tot €750,-
Jaarrekening voor grote bv €900,- tot €1250,-

* Let op: dit zijn gemiddelde kosten, die sterk per belastingadviseur en situatie verschillen. Vraag daarom altijd gratis offertes aan.


Jaarrekening zelf maken of uitbesteden?

Het is mogelijk een jaarrekening zelf te maken. Zeker bij kleine ondernemingen of eenmanszaken is het opstellen goed te doen, omdat deze niet heel erg gecompliceerd zijn. Hoe groter de onderneming, des te ingewikkelder het is. Het samenstellen van een geconsolideerde jaarrekening is bijvoorbeeld een ingewikkelde klus die je het beste uitbesteed aan een ervaren belastingadviseur. Alleen dan weet je zeker dat er geen fouten in zitten!

Waarom jaarrekening zelf opstellen?

Je bespaart op de kosten en krijgt zelf een heel goed beeld van de financiële situatie. Daar staat tegenover dat je wel tijd kwijt bent.

Waarom jaarrekening uitbesteden?

Met de hulp van een adviseur weet je zeker dat de jaarrekening compleet is en helemaal klopt. Je mag er ook van uitgaan dat de belastingadviseur het verslag op tijd deponeert. Als je een jaarrekening laat maken liggen de kosten tussen de €450,- en €1200,-, dit is afhankelijk van de grootte van de klus.

Meer informatie over de werkzaamheden van belastingadviseurs.

Belastingadviseur nodig voor je jaarrekening?

Vergelijk adviseurs en bespaar tot wel 40%!

Software om een jaarrekening te maken

Er is tegenwoordig software beschikbaar die het opstellen van een jaarrekening een stuk gemakkelijker maakt. Het gevaar met deze software is wel dat veel zaken geautomatiseerd zijn. Het is dus aan te raden om na het samenstellen van de fiscale jaarrekening alles heel goed te controleren.

Is een software goedkoper dan een adviseur inschakelen?

In de meeste gevallen wel. Waar je daarentegen wel rekening moet houden, is dat software vaak is ontwikkeld voor het opstellen van eenvoudige jaarrekeningen. Hoe groter uw onderneming, hoe complexer de jaarrekening is. In dat geval is het verstandiger om een belastingadviseur in te huren.

Voorbeeld van een jaarrekening

Benieuwd hoe het verslag er ongeveer uitziet? Op KvK.nl vind je een voorbeeld van een jaarrekening. Deze kun je gebruiken als je zelf een rekening gaat opstellen. Op de website van de KvK vind je ook een duidelijke handleiding die je kunt gebruiken om je eigen jaarrekening te maken. Kom je er toch niet uit of heb je hulp nodig? Vergelijk gratis offertes en vind een accountant in je eigen regio!

Verschil tussen jaarrekening en jaarverslag

Een jaarrekening en een jaarverslag is niet hetzelfde! Een jaarrekening heeft betrekking tot de financiële staat van je onderneming. Hierin vind je exacte cijfers en een complete winst- en verliesrekening. Dit is een beschrijving van de gang van zaken het afgelopen jaar. Hierin staan geen exacte cijfers, maar wordt er meer ingegaan op de werkzaamheden die zijn uitgevoerd. Hiermee leg je eigenlijk verantwoording af aan alle cliënten, aandeelhouders en andere geïnteresseerden.

adviseur jaarrekening opstellen

Besparen op opstellen jaarrekening? Gratis belastingadviseurs vergelijken

Jaarrekening laten maken en besparen op de kosten? Vind snel een accountant bij jou in de buurt! Je ontvangt zo snel mogelijk de prijsopgaven van verschillende accountants in jouw regio.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Kies de vakman met het beste aanbod en je bespaart tot wel 40% op de kosten! Geen zorgen: de aanvraag is gratis en vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken