Besparen op kosten belastingadviseur?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Belastingadviseur kosten

Een belastingadviseur is, ondanks de extra kosten, enorm waardevol. Voor zowel particulieren als bedrijven. Heb je zelf geen zin om je belastingaangifte in te vullen of lukt het je niet? Met de hulp van een belastingadviseur weet je zeker dat je geen enkele aftrekpost mist en dat je belastingteruggave dus zo hoog mogelijk is.

Start gratis offerteaanvraag!

Op deze pagina lees je meer over de tarieven van een belastingadviseur. Je vindt het verschil tussen een fiscalist en een belastingconsulent en krijgt tips om te besparen op de kosten van een belastingdeskundige.kosten belastingaangifte

Wat kost een belastingadviseur?

Een belastingadviseur schakel je al in vanaf €60,- tot €100,- per uur. Het uurtarief van een fiscalist ligt iets hoger, rond de €120,- tot €230,- per uur. Dat prijsverschil heeft vooral te maken met de opleiding van de belastingadviseur. Een fiscalist is gespecialiseerd in belastingwetgeving terwijl een belastingconsulent enkel fiscale cursussen heeft afgerond.

Heb je fiscaal advies nodig en overweeg je een belastingadviseur of belastingadvieskantoor in te schakelen? Bespaar zo veel mogelijk door het uurtarief van meerdere adviseurs met elkaar te vergelijken. Zo kies je gemakkelijk voor de belastingdeskundige met het beste aanbod.

Benieuwd naar de exacte kosten voor een belastingadviseur? Vergelijk gratis offertes!

Kosten belastingadviseur 2024

Soort belastingadviseur Uurtarief *
Belastingconsulent €60,- tot €100,-
Fiscalist €120,- tot €230,-

*Let op: dit zijn gemiddelde tarieven inclusief btw.Ontvang gratis vrijblijvende offertes voor de exacte kosten.


Verschil kosten belastingconsultent en fiscalist

Zoals je hierboven hebt gelezen, zit het verschil tussen een consulent en fiscalist in de opleiding. Iedereen mag in principe zijn of haar fiscale kennis delen met anderen en zichzelf een belastingadviseur noemen. Een fiscalist is daarentegen een beschermde titel. Alleen iemand die de universitaire opleiding Rechten met de specialisatie ‘fiscaal recht’ heeft afgerond, mag zichzelf een fiscalist noemen.

Een belastingadviseur helpt je met de belastingaangifte en informeert je over de verschillende belastingvoordelen. Het fiscaal advies van een fiscalist is grondiger en completer. Bovendien denkt hij met ondernemers mee over hun fiscaal beleid.

kosten belastingadvies

Kosten voor particulieren en bedrijven

De diensten die een belastingadviseur aanbiedt aan bedrijven en particulieren verschillen uiteraard van elkaar. Daarom zit er ook een verschil in de kosten. De tarieven voor particuliere diensten zijn doorgaans minder complex, en daarom ook een stuk voordeliger dan de kosten voor bedrijven. Hieronder lees je wat een belastingadviseur voor je betekent en wat het kost.

Belastingadviseur nodig?

Bespaar op de kosten en vind een geschikte belastingadviseur!

Kosten belastingadviseur voor particulieren

Als student krijg je vaak voor het eerst te maken met de belastingaangifte. Vind je dit ingewikkeld, vraag dan een adviseur voor belastingadvies voor particulieren. Dit kost ongeveer €25,-. Een standaard belastingaangifte kost ongeveer €60,-. Uiteraard geldt: hoe complexer je persoonlijke situatie, des te hoger de kostprijs. Dat komt omdat de belastingaangifte dan meer tijd en aandacht vereist. Heb je bijvoorbeeld een fiscaal partner, dan kost het uitbesteden van de belastingaangifte ongeveer €75,-.

Bij een echtscheiding of bijleenregeling verandert er ook een hoop. Een belastingaangifte na een echtscheiding kost ongeveer €120,- en in het geval van een bijleenregeling ongeveer €125,-.

Kosten belastingaangifte particulier 2024

Soort belastingaangifte Bijzonderheden Tarieven *
Belastingaangifte student Alleen jaaropgaven €25,-
Belastingaangifte (standaard) Geen €60,-
Belastingaangifte Inclusief fiscaal partner €75,-
Belastingaangifte Wanneer sprake van echtscheiding €120,-
Belastingaangifte Wanneer sprake van bijleenregeling €125,-

*Let op: dit zijn gemiddelde tarieven inclusief btw. Vergelijk gratis offertes voor de een exacte prijsindicatie.

belastingadviseur kosten

Wat kosten het laten invullen belastingformulieren?

Als particulier kun je ook een belastingadviseur inschakelen om je belastingformulieren in te vullen. Bijvoorbeeld als je dit niet online wil of kan regelen. Het invullen en opsturen van het T-biljet (de belastingaangifte) kost ongeveer €60,-. Het F-biljet laat je invullen bij het overlijden van een dierbare, en betreft de laatste aangifte. Dit kost gemiddeld €80,-.

Woon je niet in Nederland maar heb je wel inkomsten vanuit Nederland, dan laat je het C-biljet invullen. Hiervoor betaal je gemiddeld €250,-. Tot slot vult de belastingdeskundige het M-biljet voor je in, in het geval van immigratie of emigratie.

Kosten invullen belastingbiljetten 2024

Type biljet Situatie Kosten *
T-biljet (teruggave) Loonheffing terugvragen bij jongeren. 60,-
F-biljet (finale) Bij het overlijden van een dierbare. €80,-
C-biljet Wanneer je niet in Nederland woont, maar wel inkomsten uit Nederland heeft. €250,- **
M-biljet (migratie) Bij immigratie naar Nederland of emigratie naar het buitenland. €250,- **

*Let op: dit zijn gemiddelde tarieven inclusief btw. Ontvang gratis offertes aan via het offerteformulier.
** = inclusief fiscaal partner


Kosten belastingadviseur bij aanvragen toeslagen

Het aanvragen van de juiste toeslagen kan ook erg ingewikkeld zijn. Om te voorkomen dat je aan het eind van het jaar het te veel gekregen toeslag weer moet terugbetalen, is het verstandig om hiervoor de hulp van een belastingdeskundige in te schakelen. Denk bijvoorbeeld het aanvragen van zorgtoeslag: dit kost ongeveer €40,-.

Voorkom ook problemen met je huurtoeslag. Door dit voor ongeveer €40,- uit te besteden aan een belastingadviseur weet je zeker dat je niet te veel ontvangt. Het aanvragen van kinderopvangtoeslag kost ook ongeveer €40,-.

Kosten toeslagen aanvragen 2024

Soort toeslag Tarief *
Aanvraag/wijzigen Zorgtoeslag (ZT) €40,-
Aanvraag/wijzigen Huurtoeslag (HT) €40,-
Aanvraag/wijzigen Kinderopvangtoeslag (KT) €40,-

*Let op: dit zijn gemiddelde tarieven inclusief btw. Vraag voor de exacte kosten gratis offertes aan.


Kosten belastingadviseur voor bedrijven en zzp’ers

Voor belastingadvies voor bedrijven en zzp’ers wordt doorgaans een vast tarief per uur gehanteerd. Omdat elke belastingdeskundige zijn eigen tarief hanteert, zijn de kosten per uur verschillend per belastingdienstkantoor. Bij een goedkoop belastingadvieskantoor kun je al terecht vanaf €120,- per uur, exclusief btw.

Gaat het om een belastingdeskundige met een hoog tarief, dan liggen de kosten per uur rond de €230,-, exclusief btw. Een gemiddeld tarief ligt daar net tussenin. Een belastingadvieskantoor vraagt dan ongeveer €170,- per uur, exclusief btw.


Kosten advieswerk fiscalist 2024

Prijzen zijn gebaseerd op gemiddelde tarieven

Laag uurtarief
€120,- tot €155,- per uur

Hoog uurtarief
€230,- tot €280,- per uur

Start gratis offerteaanvraag!

Wat kost het laten doen van zakelijke inkomstenbelasting?

Voor de zakelijke inkomstenbelasting rekenen veel belasting adviseurs hogere kosten per uur. Een goedkoop fiscaal adviseur doet dit al vanaf €225,- per uur (exclusief btw) terwijl de kosten per uur kunnen oplopen tot wel €950,- per uur bij een duur fiscaal adviseur.

De gemiddelde kosten per uur voor het uitbesteden van je inkomstenbelasting liggen rond de €450,-. Daarmee ben je er wel van verzekerd dat de inkomstenbelasting correct wordt uitgevoerd en dat je niet te weinig of te veel belasting afdraagt. Als ZZP-er moet je de aangifte voor 1 mei indienen, als MKB-er heb je tot 1 april de tijd.

Op deze pagina lees je meer over omzetbelasting.

Hulp bij aangifte inkomstenbelasting ondernemers 2024

Soort tarief Uurtarief (excl. btw) Uurtarief (incl. btw)
Laag €225,- €275,-
Medium €450,- €545,-
Hoog €950,- €1.150,-

*Let op: Vergelijk gratis offertes voor de exacte prijzen.


Zijn de kosten voor een belastingadviseur aftrekbaar?

Als je een huis koopt, doe je dit waarschijnlijk na het inschakelen van een fiscaal adviseur. De kosten die je maakt voor het advies van het afsluiten van een hypotheek, zijn eenmalig aftrekbaar. Dit doe je in de belastingaangifte over het jaar waarin je de kosten hebt gemaakt en betaald. Op dit moment zijn andere kosten voor het inwinnen van fiscaal advies niet aftrekbaar bij de belasting.

Tips bij het inschakelen van een belastingadviseur?

Het vinden van een goede belastingadviseur lijkt misschien lastig, maar met de onderstaande tips weet je precies waar je op moet letten.

  • Kies niet direct voor de goedkoopste adviseur, maar zoek iemand die je vertrouwt. Vergelijk daarom verschillende belastingadviseurs.
  • Door een vast tarief per uur af te spreken, weet je direct waar je aan toe bent. Als bedrijf is het daarentegen gebruikelijker om kosten per uur te betalen.
  • Vraag je belastingadvies aan een fiscaal adviseur aangesloten bij het RB (Register Belastingadviseurs), dan ben je verzekerd van een adviseur met uitgebreide kennis en ervaring. Meer hierover lees je op rb.nl.
  • Belastingadvies gegeven door een belastingadviseur aangesloten bij de NOB is altijd goed. De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs is een beroepsvereniging, waarbij de leden voldoen aan strenge eisen. Meer hierover lees je op nob.net.

Belastingadvies nodig? Schakel een belastingadviseur in!

Met de juiste hulp voorkom je problemen met je belastingaangifte of toeslagen.

Waarom een belastingadviseur inschakelen?

Als je belastingadvies inwint bij een belastingadviseur, weet je zeker dat je niet te veel of te weinig belasting betaalt. Zo voorkom je dat je aan het einde van het jaar een flink bedrag terug moet betalen. Hieronder staan de belangrijkste redenen om een fiscaal adviseur in te schakelen.

  • Een consulent informeert weet welke toeslagen jij in jouw situatie kunt aanvragen.
  • De belastingadviseur kan je helpen bij erg uiteenlopende zaken, van belastingadvies tot en met het opstellen van een jaarrekening en aangifte vennootschapsbelasting.
  • Een belastingadviseur helpt met je belastingaangifte en controleert of je geen aftrekposten vergeet.
  • Met de hulp van een belastingdeskundige weet je zeker dat je niet te veel belasting betaalt.
  • Door de hulp van een fiscaal adviseur in te schakelen houd je zelf meer tijd over voor leukere dingen.

kosten belastingadviseur

Hoe besparen op de kosten van een belastingadviseur?

De kosten voor een belastingadviseur hoeven geen reden te zijn om geen fiscaal advies in te winnen. Een belastingdeskundige verdient zichzelf vaak terug dankzij de extra aftrekposten die jij misschien over het hoofd gezien hebt. Bovendien is het wel zo fijn om te weten dat je belastingzaken allemaal op een rijtje zijn, toch?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Wist je dat je heel gemakkelijk bespaart op een belastingadviseur? Vraag gratis offertes aan en vergelijk de tarieven van de adviseurs. Kies zo gemakkelijk voor de belastingdeskundige met het laagste uurtarief voor fiscaal advies! Deze service is helemaal vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken