Samenstellingsverklaring nodig?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Samenstellingsverklaring

Met een samenstellingsverklaring geef je aan dat jouw jaarrekening is opgesteld in samenwerking met een belastingadviseur, accountant of administratiekantoor. Zo weet je zeker dat de jaarrekening voldoet aan de eisen en dat alle onderdelen aanwezig zijn. Wil jij een jaarrekening met samenstellingsverklaring laten opstellen?

Start gratis offerteaanvraag!

Hierna ontvang je meerder offertes van belastingadviseurs in je regio. Vergelijk de prijzen van de verschillende kantoren, en kies zo gemakkelijk voor het advieskantoor met de scherpste prijs.

Op deze pagina leggen we je uit wat een samenstellingsverklaring is, en waarom je deze soms nodig hebt. We vertellen je wat dit kost, wie de verklaring opstelt en wat de grootste voordelen hiervan zijn.samenstellingsverklaring

Wat is een samenstellingsverklaring?

Als je een belastingadviseur inschakelt voor hulp bij de jaarrekening, dan krijg je hierbij een samenstellingsverklaring. Dit is in verklaring met daarin de inhoud van de opdracht, de verantwoordelijkheden van het bestuur bij de jaarrekening en de verantwoordelijkheden van de accountant. Het geeft aan dat een accountant heeft meegekeken.

Je laat de jaarrekening niet helemaal opstellen door de adviseur, maar krijgt hulp. De accountant gaat hierbij dus uit van de gegevens van het bestuur en controleert niet zelf of de informatie klopt. Na het opstellen van de jaarrekening controleert hij globaal of de cijfers aansluiten bij de organisatie. Een samenstelling geef alleen aan dat een accountant heeft geholpen met het opstellen van de jaarrekening, niet dat de cijfers kloppen.

Benieuwd naar de kosten van een samenstellingsverklaring laten opstellen? Vergelijk gratis offertes!

Wat kost een samenstellingsverklaring?

De kosten voor het opstellen van een jaarrekening én een samenstellingsverklaring liggen voor een bv rond de €1.000,- tot €4.000,-.

Hoeveel een samenstellingsverklaring precies kost, hangt af van meerdere factoren: de rechtsvorm van je organisatie, de totale omzet en de eisen die gesteld worden aan de jaarrekening. Hoe complexer het verslag, des te hoger de kosten. Omdat je bovendien een belastingadviseur inhuurt liggen de tarieven hoger dan wanneer je een boekhouder zou inhuren. Het uurtarief van accountants ligt tussen de €70,- tot ongeveer €150,- per uur, afhankelijk van de keuze voor een AA- of RA-accountant. Lees hier meer over de prijzen van een belastingadviseur.


Kosten samenstellingsverklaring opstellen 2024

Prijzen zijn gebaseerd op gemiddelde tarieven

Laag uurtarief
€70,- per uur

Hoog uurtarief
€150,- per uur

Start gratis offerteaanvraag!

Wie stelt de verklaring op?

De samenstellingsverklaring kan alleen opgesteld worden door een accountant of boekhouder die betrokken is geweest bij de samenstelling van de jaarrekening. Als jij je laat helpen door een administratiekantoor, kunnen zij ook een samenstellingsverklaring voor je opstellen.

Als een accountant of boekhouder een samenstellingsverklaring afgeeft, dan wordt hun naam verbonden aan de jaarrekening van de bv, stichting of andere onderneming. Zij geven dus aan dat er iemand heeft meegekeken naar de samenstelling en dat deze aan de eisen voldoet. Het is geen garantie dat de inhoud klopt.

De inhoud van de verklaring

Wat er precies in de samenstellingsverklaring staat, verschilt per accountant. Toch zijn er een aantal vaste onderdelen die in elke samenstellingsverklaring naar voren komen.

  • 1. Een opdrachtomschrijving: er wordt aangegeven wat de exacte opdracht van de accountant is bij de samenstelling van de jaarrekening.
  • 2. Verantwoordelijkheden van de organisatie: ook wordt duidelijk gemaakt wat de verantwoordelijkheden zijn geweest van de organisatie, zoals het verzamelen van de juist gegevens en cijfers. De specialist controleert niet of deze kloppen.
  • 3. Verantwoordelijkheden van de accountant: ook de verantwoordelijkheden van de specialist zelf worden uitgelicht. Hiermee wordt aangegeven dat er wel is meegekeken naar de opstelling van de jaarrekening, maar dat de organisatie verantwoordelijk is voor eventuele fouten in de cijfers. De specialist gaat ervan uit dat de verkregen cijfers kloppen.

Samenstellingsverklaring laten opstellen?

Vind snel en gemakkelijk een belastingadviseur in jouw regio!

Is een samenstellingsverklaring verplicht?

Een samenstellingsverklaring is niet verplicht. Jij hoeft er niet verplicht een aan te vragen, maar andersom geldt ook dat een specialist niet verplicht is een samenstellingsverklaring af te geven. Een samenstelling is alleen een verklaring voor derde partijen dat de jaarrekening is opgesteld in samenwerking met een specialist, maar dat geeft geen garanties dat de cijfers in de jaarrekening kloppen.

Een samenstellingsverklaring is dus iets anders dan een accountantsverklaring, wat in sommige gevallen wél verplicht is.

Wil je een belastingadviseur inschakelen voor het opstellen van een samenstellingsverklaring? Ontvang gratis offertes!

samenstellingverklaring opstellen

Verschil tussen een samenstellingsverklaring en een controleverklaring

Een samenstellingsverklaring geeft geen zekerheid met betrekking tot de inhoud van de jaarrekening. Deze is niet verplicht en wordt ook niet altijd opgesteld.

Als je controleplichtig bent, dan zul je een controleverklaring moeten laten opstellen. Een controleverklaring geeft aan dat een accountant verklaart dat jouw jaarrekening een goed beeld geeft van de financiële situatie van je onderneming. Dit is belangrijk voor derden, zoals de belastingdienst of hypotheekverstrekkers. Als een controleverklaring wordt opgesteld, controleert de accountant namelijk ook de inhoud van de jaarrekening op onjuistheden en eventuele fouten.

Waarom een samenstellingsverklaring laten opstellen?

Een samenstellingsverklaring is niet verplicht en geeft minder zekerheid dan bijvoorbeeld een controleverklaring. Vaak wordt een samenstellingsverklaring standaard aangeboden door adviseurs en kun je er zelf voor kiezen of je deze wel of niet laat opstellen. Er zijn een aantal redenen waarom het slim is om toch een samenstellingsverklaring door het administratiekantoor op te laten stellen.

  • Je wordt geholpen door een ervaren accountant of boekhouder.
  • Jij en eventuele andere partijen weten zeker dat de jaarrekening correct is opgesteld en dat alle onderdelen aanwezig zijn.
  • Een jaarrekening met samenstellingsverklaring biedt nog altijd meer zekerheden dan een jaarrekening zonder samenstellingsverklaring.

samenstellingsverklaring kosten

Besparen? Vergelijk gratis offertes!

Wil jij een jaarrekening met samenstellingsverklaring laten opstellen? Laat je dan helpen door een ervaren belastingadviseur. Je krijgt een persoonlijk advies en je weet zeker dat er geen belangrijke onderdelen in je jaarrekening ontbreken. Op zoek naar een belastingadviseur en wil je besparen op de kosten?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk meerdere prijsopgaven van belastingadviseurs in je regio. Vergelijk de verschillende prijzen en kies het advieskantoor met het beste aanbod. Zo bespaar je gemakkelijk tot wel 40% op de kosten! De aanvraag is gratis en bovendien helemaal vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken