Advies nodig bij omzetbelasting zzp?

Vergelijk gratis offertes van belastingadviseurs en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Omzetbelasting zzp

Als je als zzp’er aan de slag gaat, is de kans groot dat je omzetbelasting moet betalen. Het is belangrijk dat je dit doet, om problemen met de belastingdienst te voorkomen. Maar hoeveel omzetbelasting moet je betalen? En wanneer? Een belastingadviseur helpt je hierbij!

Start gratis offerteaanvraag!

Hierna ontvang je tot 5 offertes van belastingadviseurs in je regio. Vergelijk de verschillende prijzen, en kies voor de vakman met het beste aanbod. Je bespaart tot wel 40% op de totaalprijs!

Op deze pagina lees je meer over omzetbelasting voor zzp’ers: want wat houdt dat precies in? En zijn alle zzp’ers verplicht om omzetbelasting te betalen? Bovendien lees je wat een belastingadviseur voor jou kan betekenen.



Wat houdt omzetbelasting voor zzp in?

Als zzp moet je btw afdragen: dit is de omzetbelasting. Jij betaalt dit zelf niet, maar brengt deze in rekening bij je klanten. Over de prijs van jouw diensten of goederen breng je 0%, 9% of 21% belasting in rekening en je klanten betalen dat. Jij doet eens per maand, kwartaal of jaar aangifte van omzetbelasting voor zzp, waarna je deze omzetbelasting betaalt aan de belastingdienst.

Belangrijk dus dat je hier direct rekening mee houdt en de omzetbelasting rekent over jouw producten of diensten. Zo niet, dan komt dit uit je eigen portemonnee.

Advies nodig bij omzetbelasting voor zzp? Vergelijk gratis offertes en vind een belastingadviseur!

omzetbelasting zzp

Uitzonderingen op de omzetbelasting

Er zijn een aantal uitzonderingen op de omzetbelasting: niet alle zzp’ers hoeven namelijk omzetbelasting te betalen. Zo zijn er een aantal sectoren vrijgesteld, zoals onder andere de zorg. Ben jij zzp’er in de zorg, dan hoef je geen btw te verrekenen. Daar staat tegenover dat je de belasting van zakelijk gemaakte kosten ook niet kunt aftrekken.

Daarnaast is er de kleine ondernemersregeling, voor zzp’ers die jaarlijks minder dan €20.000,- omzet draaien. Zij worden vrijgesteld, en hoeven geen belasting in rekening te brengen.

Hoeveel omzetbelasting moet ik als zzp betalen?

Hoeveel omzetbelasting moet zzp betalen? Dat hangt volledig af van de omzet van je onderneming en het btw-tarief. Op elk product en op iedere dienst breng je een bepaald percentage belasting in rekening. Het is slim om deze belasting per dienst of product direct apart te zetten op een andere rekening: dit moet je namelijk afdragen aan de belastingdienst.

Er zijn een paar aftrekposten!

Je betaalt als zzp namelijk ook voorbelasting: betaalde belasting over zakelijke kosten. Misschien kantoorgoederen of investeringen in je eigen zaak. In dat geval mag je het van zakelijke investeringen aftrekken van de omzetbelasting. Hulp nodig? Vraag gratis offertes aan! Lees hier meer informatie over btw-aangifte.

Als klanten jouw producten of diensten betalen raden we je aan om de belasting hiervan direct opzij te zetten op een andere rekening. Zo weet je zeker dat je de omzetbelasting niet uitgeeft aan andere zaken en bewaart tot je het kunt afdragen aan de belastingdienst.

Omzetbelasting zzp: wanneer betalen?

De meeste zzp’ers geven hun omzetbelasting elk kwartaal aan. Je doet dit voor de laatste dag van de maand ná het kwartaal dat je aangeeft. Je geeft het eerste kwartaal van 2024 dus aan vóór 1 april 2024. Je krijgt nu het bedrag te zien dat jij moet afdragen aan de belastingdienst. Je ontvangt geen aanslag, maar maakt het bedrag zelf over naar de belastingdienst zodra de aangifte is verzonden. Op belastingdienst.nl lees je hoe je dit doet.

De belastingdienst geeft niet aan wanneer jij de omzetbelasting voor ondernemers moet aangeven en betalen: het is dus belangrijk dit zelf in een (digitale) agenda te zetten die je hieraan herinnert, zodat je niet te laat bent: ben je wel te laat, dan riskeer je boetes.

Besparen op belastingadvies? Start gratis offerteaanvraag en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Belastingadviseur nodig voor omzetbelasting zzp?

Vind snel een adviseur in je regio en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Vooraftrek van betaalde btw

Als zzp betaal je ook btw over je zakelijke investeringen. Dit zijn bijvoorbeeld de inkoop van goederen voor je onderneming, of de aanschaf van kantoorartikelen. Ook de investering in meubels voor je kantoor geldt als een zakelijke investering, daarom mag je ook deze belasting aftrekken van de omzetbelasting.

Je mag deze belasting aftrekken:

  • Inkopen die je doet voor je onderneming.
  • Kosten die je maakt, zoals kantoorartikelen, de energie, huur van benodigde middelen.
  • Investeringen, bijvoorbeeld in een nieuwe bedrijfswagen.

Een belangrijke voorwaarde is dat je niet vrijgesteld bent: als je geen belasting aan je klanten verrekend, dan mag je de eigen betaalde belastingen ook niet aftrekken. Hiervoor geldt wel een uitzondering voor het 0% tarief: dan mag je wel je betaalde omzetbelasting als zzp aftrekken.

omzetbelasting zzp aangifte

Hoeveel btw moet ik als zzp verrekenen: 21%, 9% of 0%?

Er zijn in Nederland 3 verschillende tarieven: hoeveel procent moet je als zzp in rekening brengen?

Het standaardtarief is 21%: dit geldt voor de meeste producten en diensten. Voor een aantal diensten en goederen geldt een verlaagd tarief van 9%. Dit zijn bijvoorbeeld etenswaren, kappersdiensten, reparaties aan fietsen, schoenen en kleding en werkzaamheden aan woningen. Het 0% tarief wordt geheven op bepaalde diensten en goederen, zoals goederen die je aan het buitenland levert.

Tot slot is er nog een vrijstelling: dit geldt onder meer voor kinderopvang, gezondheidszorg en onderwijs. Op de website van de belastingdienst vind je welk tarief je voor welke goederen moet rekenen. Belastingadviseur inschakelen? Vergelijk gratis offertes!

Kleine ondernemersregeling: ook voor zzp!

Een andere vrijstelling voor de btw van zzp, is de kleine ondernemersregeling (KOR). Dit stelt dat je helemaal bent vrijgesteld: je hoeft geen belasting te rekenen voor de verkoop van jouw diensten of goederen en hoeft ook niks aan te geven. Je mag gebruik maken van de KOR als je jaarlijks minder dan €20.000,- omzet draait. Meestal worden nieuwe zzp’ers automatisch ingeschreven voor de KOR en kun jij je hier weer voor afmelden als je denkt dat je meer omzet draait.

Het voordeel is dat je lage prijzen kunt hanteren: de klant hoeft immers geen belasting te betalen en is daardoor goedkoper uit dan bij de concurrent. Een mogelijk nadeel is dat je zelf ook geen betaalde belastingen mag terugvragen.

Btw verleggen: hoe werkt dit?

Het is als zzp ook mogelijk om de omzetbelasting te verleggen. In dit geval wordt de belasting overgedragen van een partij naar een andere partij. Dit gebeurt soms van leveranciers naar afnemers.

Stel dat de belasting naar jou verlegd is, dan moet je hier bij het aangeven rekening mee houden. Is het verlegd naar jou, dan vul je in hoeveel er naar jou verlegd is. Dit is eenvoudig te berekenen door alle facturen met verlegde belasting bij elkaar op te tellen.

Als je zelf belasting verlegd naar een andere ondernemer, dan moet je dit ook aangeven. Je bent zelf verantwoordelijk voor deze omzetbelasting, dus controleer eerst of de andere partij wel voor verleggen in aanmerking komt.

Hulp nodig bij omzetbelasting voor zzp?

Vergelijk gratis offertes en vindt een belastingadviseur in jouw regio!

Gratis offertes vergelijken

Waarom als zzp een belastingadviseur inschakelen?

Ook bij de omzetbelasting van zzp’ers komt de vakkundige hulp van een belastingadviseur van pas. Allereerst al in het bepalen van het juiste tarief en het verrekenen van de belastingen op jouw goederen of diensten. Daarnaast komt de hulp ook van pas bij het aangeven van de omzetbelasting én weet een specialist welke kosten jij mag terugvragen als zzp’er.

Wat kan een belastingadviseur betekenen voor de omzetbelasting als zzp’er:

  • Een adviseur kan je vertellen welk tarief je moet hanteren: 21%, 9% of 0%.
  • Adviseurs kunnen je ook helpen met het bepalen van de juiste prijs.
  • De belastingadviseur neemt ook de aangifte uit handen, waardoor je tijd bespaart.
  • Met de hulp van een belastingadviseur voorkom je problemen met de belastingdienst.

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes van belastingadviseurs, en kies de adviseur die het beste bij jou past!

hoeveel btw zzp

Belastingadviseur nodig? Vergelijk gratis offertes!

Moet jij omzetbelasting voor zzp betalen, en wil je hier graag hulp bij van een belastingadviseur? Je weet dan zeker dat de aangifte goed gedaan wordt, en dat je geen aftrekposten overslaat! Bovendien weet je zeker dat de omzetbelasting op tijd betaald wordt, en voorkom je problemen met de belastingdienst.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk de verschillende prijsopgaven van belastingadviseurs in je eigen regio. Vergelijk geheel vrijblijvend de verschillende prijzen, en kies de adviseur met het beste aanbod. Op die manier bespaar je eenvoudig tot wel 40% op de totaalprijs.

Gratis offertes vergelijken