Advies nodig bij omzetbelasting ondernemers?

Vergelijk gratis offertes van belastingadviseurs en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Omzetbelasting ondernemers

Als ondernemer betaal je elke maand, kwartaal of jaar omzetbelasting. Hoeveel omzetbelasting je afdraagt, hangt helemaal af van je omzet en btw-tarief. Door de omzetbelasting aan te geven bij de belastingdienst, wordt de hoogte bepaald. Dit kan veel tijd kosten. Daarom kiezen veel ondernemingen ervoor om alles omtrent de omzetbelasting uit te besteden aan een belastingadviseur. Wil jij dit ook?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt na je aanvraag zo snel mogelijk meerdere offertes van belastingadviseurs. Vergelijk de tarieven, en kies het goedkoopste advieskantoor. Je bespaart zo tot 40%!

Op deze pagina vertellen we je over de omzetbelasting die ondernemers moeten betalen. Je leest welke ondernemers omzetbelasting betalen en hoeveel btw je in rekening moet brengen. Ook vind je informatie over de aftrekposten en de kleine ondernemersregeling.omzetbelasting ondernemers

Wat is omzetbelasting?

Als ondernemer draag je omzetbelasting af, dit is de btw die jij rekent bovenop jouw goederen en diensten. Je klanten betalen dus de btw, en jij draagt het af aan de belastingdienst. Hoeveel omzetbelasting je als ondernemer moet betalen, hangt af van het percentage btw dat je in rekening brengt, je omzet van het afgelopen kwartaal of jaar, en eventuele aftrekposten waar je gebruik van mag maken.

Niet elke ondernemer is verplicht omzetbelasting af te dragen, dat is alleen het geval als je ondernemer voor de btw bent. Advies nodig? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en vind een belastingadviseur bij jou uit de buurt.

Ondernemer voor de btw

ben je ondernemer voor de btw, dan moet je de omzetbelasting afdragen aan de belastingdienst.

Wanneer ben je ondernemer voor de btw?

Als jij als ondernemer een beroep uitoefent. Het maakt hierbij niet uit welke rechtsvorm je kiest, zowel als eenmanszaak, bv, nv of stichting kun je ondernemer voor de btw zijn. Dit geldt ook als zzp’er. Meer informatie over omzetbelasting zzp vind je op deze pagina. Als de belastingdienst je als ondernemer voor de btw registreert, dan ontvang je een uniek btw-identificatienummer. Je bent verplicht deze op al je facturen te vermelden. Ook als je wel ondernemer voor de btw bent, betekent dat niet altijd dat je ook daadwerkelijk btw hoeft te betalen. Dit is bijvoorbeeld het geval als er een btw-vrijstelling van toepassing is of als de kleine ondernemersregeling van toepassing is.

Hoeveel btw moet je rekenen?

Er zijn in Nederland verschillende btw-tarieven. Hoeveel omzetbelasting jij over jouw producten of diensten moet rekenen, hangt vooral af van de sector waarin je werkzaam bent. In Nederland is het standaard btw-tarief 21%. Daarnaast is er een verlaagd btw-tarief van 9% en geldt voor sommige sectoren het 0% btw-tarief.

Hieronder lees je voor welke sectoren welk btw-tarief geldt. Heb je hulp nodig met jouw omzetbelasting? Vind snel een belastingadviseur bij jou in de buurt: start nu je gratis offerteaanvraag!


Meer informatie over:21% btw

Het standaard btw-tarief in Nederland is 21%. Dat betekent dat de meeste diensten en goederen belast worden met 21% btw. Grote kans dat dit ook geldt voor jouw goederen of diensten. Voor sommige sectoren, geldt een verlaagd btw-tarief van slechts 9% btw.

9% btw

Het verlaagde btw-tarief van 9% geldt voor onder meer etenswaren en een aantal diensten. Wat betreft voedingsmiddelen gaat het om etenswaren en snoepgoed, niet-alcoholhoudende frisdranken en ingrediënten voor de bereiding van eet- en drinkwaren. Ook eten en drinken in horecagelegenheden valt onder het verlaagde btw-tarief.

Naast voedingsmiddelen, worden ook genees- en hulpmiddelen, boeken en kunst en agrarische goederen belast met slechts 9% btw.

Welke diensten vallen onder het verlaagde btw-tarief?

Dit zijn het repareren van fietsen, schoeisel en kleding. Kappersdiensten en werkzaamheden aan woningen vallen ook onder het btw-tarief van 9%, net zoals cultuur en recreatie, personenvervoer en sport. Op belastingdienst.nl lees je welke diensten en goederen onder het verlaagde btw-tarief vallen.

0% btw

Tot slot geldt voor een aantal goederen of diensten het 0% btw-tarief. Dit zijn bijvoorbeeld goederen die je aan het buitenland levert, of die nog niet zijn ingevoerd in Nederland. Ook accijnsgoederen en visvangst vallen onder het 0% btw-tarief. Wat betreft diensten wordt onder meer internationaal personenvervoer en bemiddeling bij vervoer, opslag of invoer ook belast met 0% btw. Dit btw-tarief houdt in dat je zelf geen btw aan je klanten hoeft te verrekenen, maar dat je wel de betaalde btw als ondernemer mag aftrekken als voorbelasting.

Er zijn ook een aantal goederen en diensten vrijgesteld van btw. Dit is anders dan het 0% btw-tarief, omdat je zelf ook de btw niet maf aftrekken als voorbelasting. Dit zijn bijvoorbeeld de gezondheidszorg, jeugd- en jongerenwerk en onderwijs. Op belastingdienst.nl vindt je een complete lijst met branches die vrijgesteld zijn van de btw.

 

Op zoek naar een belastingadviseur in jouw regio?

Vind snel een goedkope adviseur en bespaar zo tot 40%!

aangifte omzetbelasting ondernemers

Omzetbelasting verrekenen: hoe doe je dat?

Als jij facturen opmaakt of de prijzen van je producten bepaalt, moet je de omzetbelasting verrekenen.

Hoe doe je dit?

Er zijn twee manieren om dit te doen:

  • 1. Over de vergoeding: Je bepaalt je prijs dus eerst exclusief btw en houdt daarbij rekening met de winstmarge die je wilt behalen. Stel een product kost €50,- en je wilt per product een winstmarge van 100%. In dat geval moet je de producten voor €100,- per stuk verkopen: dit is exclusief btw. Om de btw hierbij te verrekenen, vermenigvuldig je €100,- met 21%: de totaalprijs inclusief btw is dan €121,-.
  • 2. Over de verkoopprijs: stel dat jij je goederen wilt verkopen voor €99,95, inclusief 21% btw. Om te weten wat je winstmarge en de hoogte van de omzetbelasting is, hanteer je deze rekensom: €99,95 x 21/121. De omzetbelasting die je apart kunt zetten voor de belastingdienst is €17,35. De winst over dit product is €82,60.

Aangifte omzetbelasting voor ondernemers

Als je ondernemer bent voor de omzetbelasting, dan moet je dit aangeven bij de belastingdienst. Dit doe je eens per maand, per kwartaal of per jaar. De belastingdienst geeft aan hoe vaak jij dit moet doen: de meeste ondernemers doen dit per kwartaal. Mocht je heel veel omzetbelasting moeten betalen, dan is eens per maand gebruikelijker, en betaal je heel weinig btw dan is een jaarlijkse btw-aangifte ook een optie.

Je doet dit gemakkelijk online, op het ondernemersgedeelte van de website van de belastingdienst. Let op: de belastingdienst geeft geen melding. Je moet dus zelf in de gaten houden wanneer de deadline is. Zet dit dus duidelijk in je agenda of gebruik een btw-melding app, die je een bericht stuurt als het weer tijd is.

Bij het aangeven, kun je ook de betaalde voorbelasting aftrekken. Dit is de btw op producten of diensten die jij inzet voor je onderneming.

Bedrijfskosten mag je aftrekken

Voor een ondernemer kun is een deel van de omzetbelasting aftrekbaar. Dit noemen we de voorbelasting. Hierbij gaat het om btw die jij betaald hebt over bepaalde goederen of diensten voor jouw onderneming. Denk hierbij aan de inkoop van je goederen, of de aanschaf van kantoorartikelen voor jouw kantoor. Deze mag je van de omzetbelasting aftrekken, waardoor je dus minder belasting hoeft af te dragen.

Je mag de btw van inkopen, kosten en investering aftrekken.

Dit mag alleen als je voldoet aan deze voorwaarden:

  • Jouw producten of diensten worden belast met 21%, 9% of 0% btw. Ben je vrijgesteld van btw dan mag je dit niet aftrekken.
  • Op de facturen die je ontvangt staat btw vermeld.
  • De producten of diensten worden ook daadwerkelijk aan jou geleverd.

Hulp nodig bij omzetbelasting voor ondernemers?

Vergelijk gratis offertes en vind de belastingadviseur met het beste aanbod!

Gratis offertes vergelijken

Mag ik gebruik maken van de kleine ondernemersregeling?

De kleine ondernemersregeling (de KOR) is een regeling voor ondernemers die jaarlijks minder dan €20.000,- omzet hebben. Let op: het gaat hier om omzet, niet om winst. De KOR is voor allerlei rechtspersonen, van eenmanszaken tot bv’s en stichtingen.

Wat houdt de KOR in?

Als je gebruik mag maken van de kleine ondernemersregeling dan ben je vrijgesteld van de btw. Dit houdt in dat je geen btw in rekening hoeft te brengen en ook geen btw-aangifte hoeft te doen. Dit is fijn, omdat je lage prijzen voor je klanten kunt hanteren. Bovendien ben je geen tijd kwijt aan het aangeven van de omzetbelasting.

Wat kan een belastingadviseur voor je betekenen?

Een belastingadviseur kan je op verschillende gebieden ondersteunen bij de omzetbelasting. Allereerst kan hij helpen met het vaststellen van je btw-tarief: want weet jij welk btw-tarief je moet hanteren? Een specialist kan je ook helpen met het berekenen van je prijzen met of zonder btw. Dat is belangrijk, omdat je wil dat jouw klanten duidelijkheid hebben met betrekking tot de prijzen. Het verrekenen van de btw klinkt eenvoudig, maar als je mooie ronde prijzen wilt hanteren moet je zelf berekenen hoeveel winst je maakt op een product of dienst.

Tot slot helpt een adviseur met het aangeven van de omzetbelasting, en de verschillende aftrekposten waar je gebruik van kunt maken. Zo voorkom je dat je te veel belasting betaalt.

Belastingadviseur inschakelen? Vraag gratis offertes aan!

omzetbelasting aftrekbaar ondernemer

Hulp met omzetbelasting nodig? Bespaar op de kosten!

Hulp nodig omtrent de omzetbelasting? Een belastingadviseur kan je helpen met het vaststellen van jouw btw-tarief, het berekenen van je prijzen in- en exclusief btw en het aangeven. Zo bespaar jij veel tijd en weet je zeker dat je genoeg omzetbelasting afdraagt. Op zoek naar een belastingadviseur?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je zo snel mogelijk meerdere prijsopgaven in je mailbox. Vergelijk de tarieven en kies de belastingadviseur met het beste aanbod: zo bespaar je snel en gemakkelijk tot wel 40% op de kosten! De aanvraag is gratis en verder helemaal vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken