Belastingaangifte bedrijf uitbesteden?

Vergelijk gratis offertes en bespaar tot wel 40% op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Belastingaangifte bedrijf

De belastingaangifte van een bedrijf beperkt zich niet tot de inkomstenbelasting. Je hebt ook te maken met omzetbelasting en eventueel ook dividend- of vennootschapsbelastingen waarvan je aangifte moet doen. In alle gevallen telt dat je hier tijd en energie in moet steken, zodat de aangifte van je bedrijf klopt.

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt hierna zo snel mogelijk de prijsopgaven van meerdere adviseurs in je regio. Vergelijk de verschillende prijzen en bespaar zo tot wel 40% op de kosten.

Op deze pagina vertellen we je over de belastingaangifte van een ondernemingen: van welke belastingen moet je aangifte doen en waarom? We geven je tips voor als je de aangifte zelf wil doen en vertellen waarom het zo belangrijk is om hulp in te schakelen.Aangifte van welke belasting?

In loondienst wordt er automatisch belasting ingehouden op je salaris, maar als ondernemer moet je dit zelf doen. Naast de welbekende inkomstenbelasting, heb je ook te maken met je btw-aangifte en in sommige gevallen zelfs ook vennootschapsbelasting en dividendbelastingen.

Je hebt als ondernemer onder meer te maken met de volgende aangiftes:

 • Inkomstenbelasting: voor de meeste ondernemers en bedrijven.
 • Omzetbelasting: ook wel btw-belasting genoemd, voor de meeste ondernemers die geen gebruik maken van de kleine ondernemersregeling.
 • Vennootschapsbelasting: alleen voor bv’s en nv’s en soms ook voor stichtingen.
 • Dividendbelasting: aangifte wordt gedaan door vennootschap die dividend betaalt.

kosten belastingaangifte

Belastingaangifte inkomstenbelasting

De inkomstenbelasting is een belasting die je betaalt over de winst die je onderneming maakt. Hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen, hangt af van de winst. Tot een inkomen van €68.508,- betaal je 37,35% belastingen en voor een inkomen hierboven betaal je 49,50% belasting.

Gelukkig zijn er veel aftrekposten waar je gebruik van kan maken, zodat je zo min mogelijk belasting hoeft af te dragen.

Let op: niet elk bedrijf hoeft belastingaangifte te doen. Als je belastingaangifte moet doen, dan krijg je een brief van de belastingdienst.

Hieronder gaan we nog verder in op de aangifte van de inkomstenbelasting. Heb je hier hulp bij nodig? Vraag dan snel gratis offertes aan!

Ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Als je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, hoef je ook geen inkomstenbelasting te doen. In dat geval moet je nog wel belasting betalen, maar je doet aangifte als particulier. Je geeft je winst dan aan als ‘overige inkomsten’.

Als je wel aangifte van inkomstenbelasting moet doen, dan krijg je een brief van de belastingdienst. Twijfel je? Op belastingdienst.nl doe je snel en gemakkelijk een check en kom je erachter of je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent.

Aangifte inkomstenbelasting: wanneer?

Je doet de aangifte van inkomstenbelasting één keer per jaar. Namelijk voor 1 mei van het volgende kalenderjaar. De aangifte over 2020 doe je dus voor 1 mei 2021. Kun je om welke reden dan ook geen aangifte doen? Dan moet je voor 1 mei uitstel vragen bij de belastingdienst.

Belastingaangifte voor jouw bedrijf uitbesteden?

Vind snel een advieskantoor in jouw regio en bespaar tot wel 40% op de kostprijs!

Aangifte omzetbelasting

Naast de aangifte van de inkomstenbelasting, heb je ook te maken met de omzetbelasting. Dit noemen we ook wel btw-aangifte. Jij brengt bij je klanten btw in rekening en draagt deze daarna weer af aan de belastingdienst. Daarbij kun je in je aangifte de btw van zakelijke kosten aftrekken, zodat je daar fiscaal voordeel uit haalt.

Welk btw-tarief moet ik hanteren?

Dat hangt af van jouw producten of diensten. Voor de meeste goederen en diensten wordt het standaard btw-tarief van 21% in rekening gebracht. In sommige gevallen, zoals voor werkzaamheden aan het huis of kappersdiensten, geldt een verlaagd btw-tarief van 9%. Meer weten over de omzetbelasting? Lees dan verder op belastingdienst.nl.

kosten belastingaangifte

Ben ik ondernemer voor de btw?

Je bent niet altijd ondernemer voor de btw: dat betekent dat niet elke ondernemer btw-aangifte moet doen. Heb jij een btw-nummer ontvangen van de belastingdienst? In dat geval ben je verplicht om btw in rekening te brengen en dit af te dragen aan de belastingdienst. In enkele gevallen ben je vrijgesteld van btw. Bijvoorbeeld als je gebruik maakt van de kleine ondernemersregeling, of als je werkzaam bent in één van de vrijgestelde branches. Meer hierover vind je op de website van de belastingdienst.

Mag ik gebruik maken van de Kleine Ondernemers Regeling?

De kleine ondernemersregeling (KOR) is een regeling voor kleine ondernemers, die jaarlijks minder dan €20.000,- aan omzet hebben. De KOR is geschikt voor eenmanszaken, stichtingen, verenigingen, bv’s en vof’s.

De KOR is feitelijk een btw-vrijstelling. Als je voldoet aan de eisen hoef je geen btw in rekening te brengen en ben je ook vrijgesteld van de btw-aangifte. Daar staat tegenover dat je zelf ook geen btw voor zakelijke investeringen meer terug mag vragen.

Wanneer aangifte btw-belasting?

Je doet de btw-aangifte per maand, per kwartaal of per jaar. De meeste ondernemers zullen elk kwartaal belastingaangifte doen. Wil je dit liever elke maand doen, dan kun je een verzoek indienen bij de belastingdienst. Betaal je minder dan €1.882 aan btw per jaar, dan kun je er ook voor kiezen om jaarlijks btw-aangifte te doen.

Let op: de belastingdienst stuurt je geen herinnering dat het tijd is voor de aangifte. Je zult zelf in de gaten moeten houden wanneer de deadline is. Doe je te laat aangifte, dan riskeer je een boete. Op belastingdienst.nl vind je een overzicht van alle uiterlijke aangifte- en betaaldata.

Welke btw mag ik aftrekken?

Als ondernemer mag je de btw van zakelijke investeringen aftrekken voor een fiscaal voordeel. Dit mag alleen als je voldoet aan een paar voorwaarden:

 • Je bent btw-plichtig en gebruikt de goederen voor omzet die belast is met 21%, 9% of 0%. Maak je gebruik van de KOR dan mag je geen btw aftrekken.
 • Je krijgt een factuur waar de btw op vermeld staat.
 • De goederen of diensten zijn daadwerkelijk aan jou geleverd.

Je mag btw aftrekken over inkopen, kosten en investeringen die je doet.

Vennootschapsbelasting

Sommige bedrijven hebben bij de belastingaangifte te maken met vennootschapsbelasting. Vennootschapsbelasting is de inkomstenbelasting voor bv’s en nv’s. Elk jaar bereken je de belastbare winst van je onderneming en daarover betaal je de vennootschapsbelasting. Er zijn twee tarieven voor de vennootschapsbelasting:

 • Op winst tot €200.000,- betaal je in 2021 16,5% belasting.
 • Op winst boven de €200.000,- betaal je in 2021 21,7% belasting.

Ook hiervoor zijn er bij de aangifte van de vennootschapsbelasting verschillende aftrekposten waar je gebruik van mag maken, om te voorkomen dat je te veel belasting hoeft te betalen.

Heb je hulp nodig bij de belastingaangifte van je eigen bedrijf? Vraag dan snel gratis offertes aan en bespaar zo tot 40% op de kosten!

kosten belastingaangifte

Wanneer aangifte van vennootschapsbelasting doen?

Je doet één keer per jaar aangifte van de vennootschapsbelasting. Je aangifte moet uiterlijk 5 maanden na afloop van het boekjaar binnen zijn. Loopt jouw boekjaar gelijk met het kalenderjaar, dan moet je dus voor 1 juni van het volgende jaar aangifte doen. Ook hier geldt dat je eventueel uitstel kunt vragen: maar doe dit wel op tijd.

Heb je een verkort boekjaar dat eindigt op 21 december, dan doe je ook aangifte voor 1 juni. Eindigt een verkort boekjaar in een andere maand, dan moet je aangifte binnen zijn voor 1 april van het volgende kalenderjaar.

Aftrekposten voor vennootschapsbelasting

Ook voor de vennootschapsbelasting gelden verschillende aftrekposten. Dit houdt in dat je een bedrag van de winst mag aftrekken, waardoor je minder belasting hoeft af te dragen. Voor vennootschapsbelasting zijn deze aftrekposten belangrijk:

 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek: als je investeert in bedrijfsmiddelen met een aanschafwaarde van meer dan €450,- mag je deze aftrekken van de winst.
 • Milieu-investeringsaftrek: bij milieu-investeringen kun je tot 36% van het geïnvesteerde bedrag aftrekken.
 • Energie-investeringsaftrek: dit is een aftrekregeling voor ondernemers die investeren in duurzame energie en energiebesparende bedrijfsmiddelen.

Advies nodig voor de belastingaangifte van bedrijven?

Vergelijk gratis offertes en bespaar zo tot wel 40% op de kosten!

Aangifte dividendbelasting

Tot slot is er de dividendbelasting. Als jouw vennootschap dividend uitbetaalt aan aandeelhouders, dan moet je dividendbelasting betalen.

Wanneer doe je aangifte van dividendbelasting?

Je aangifte moet binnen zijn 1 maand nadat het dividend beschikbaar is gesteld. Als de belastingdienst je een aangifteformulier toestuurt, ben je verplicht om aangifte te doen. Na je aangifte moet je het bedrag betalen binnen 1 maand na de dag waarop het dividend beschikbaar is gesteld. Doe dit op tijd, want als je te laat aangifte doet of betaalt riskeer je een boete.

Heb je hulp nodig bij de aangifte van de dividendbelasting? Vraag dan gratis offertes aan en vind een advieskantoor bij jou in de buurt!

Belastingaangifte voor bedrijven: zelf doen of uitbesteden?

Wil je als bedrijf je eigen belastingaangifte doen? Het helpt als je het jaar door je financiële administratie goed op orde houdt. Je hebt nu alle belangrijke gegevens op één plek bij de hand, waardoor je de aangifte snel kan doen. Je kunt ook hulp inschakelen, zodat je zeker weet dat je van alle aftrekposten gebruik maakt.

Toch heeft hulp inschakelen bij de belastingaangifte ook grote voordelen. Zo bespaar jij heel veel tijd en hoef je je geen zorgen te maken dat de aangifte niet klopt. Ook weet je zeker dat je van alle aftrekposten gebruik maakt, en dus niet te veel of te weinig belasting afdraagt.

De grootste voordelen op een rij:

 • Je bespaart heel veel tijd en waardevolle energie.
 • Je hoeft je niet te verdiepen in ingewikkelde fiscale regelgeving.
 • Je weet zeker dat je van alle aftrekposten gebruik maakt.
 • De aangifte wordt op tijd gedaan waardoor je geen risico op een boete riskeert.

kosten belastingaangifte

Besparen op de kosten? Gratis offertes vergelijken!

Heb jij hulp nodig bij de belastingaangifte van je bedrijf, of wil je de aangifte van je onderneming het liefst helemaal uitbesteden? Dankzij de kennis en ervaring van een fiscalist, belastingadviseur of -consulent weet je zeker dat je aangifte op tijd wordt verstuurd en dat je profiteert van elke beschikbare aftrekpost. Op zoek naar adviseurs?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag krijg je zo snel mogelijk de prijsopgaven van meerdere advieskantoren. Vergelijk gratis en vrijblijvend de prijzen van de verschillende adviseurs, en kies zo voor het beste aanbod. Je besparing loopt op tot wel 40%!

Gratis offertes vergelijken