Omzetbelasting laten doen?

Vergelijk gratis offertes van belastingadviseurs & bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Omzetbelasting 2024

Wil jij de omzetbelasting in 2024 eindelijk op tijd gaan bijhouden en betalen? Door je financiële administratie het gehele jaar door goed bij te houden, wordt de btw-aangifte een snelle klus die je tussendoor gemakkelijk zelf doet. Liever hulp inschakelen?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je tot maximaal 5 offertes in je mailbox: vergelijk de tarieven, en kies voor de specialist met het beste aanbod!

Op deze pagina lees je waar jij rekening mee moet houden met de omzetbelasting in 2024. We vertellen over de aangekondigde veranderingen en je leest over belangrijke aandachtspunten en de deadlines.

Wat is omzetbelasting?

Omzetbelasting is de btw die consumenten en bedrijven betalen over een bepaald product of dienst. De tarieven voor omzetbelasting verschillen, maar in Nederland is de standaard 21%. Voor sommige diensten en goederen geldt een verlaagd btw-tarief van 9% of 0%. Leveranciers dragen deze belasting af aan de belastingdienst.

Hulp nodig bij je omzetbelasting? Vergelijk gratis offertes!omzetbelasting 2024

Btw-aangifte 2024: houd hier rekening mee!

Ben jij ondernemer voor de btw? Dan moet je ook in 2024 netjes je omzetbelasting betalen. Wees hiermee op tijd, zodat je problemen met de belastingdienst voorkomt. De belastingdienst heeft een coulanceperiode van 7 dagen: is je aangifte daarna nog steeds niet binnen dan riskeer je een boete van €68,-.

Let op: heb jij in het afgelopen kwartaal geen omzet gedraaid? Dan moet je nog steeds aangifte doen! Zorg er dus voor dat deze op tijd is.

Wil je in 2024 gebruik maken van de kleine ondernemersregeling (KOR), waardoor je vrijgesteld bent van btw? Dan gelden er een aantal aanvullende regels. Lees hier meer over btw-aangifte.

Dit heb je nodig

Als jij de financiële administratie op orde hebt, dan is het doen van btw-aangifte geen hele ingewikkelde klus.

Je hebt nodig:

  • Je omzetbelastingnummer
  • Btw-identificatienummer
  • eHerkenning (behalve zzp’ers)
  • De netto ontvangen en betaalde bedragen
  • De losse btw
  • Alle verzonden en ontvangen facturen ter check

Je kunt de aangifte doen via de website van de belastingdienst, maar het is ook mogelijk om hier je eigen aangiftesoftware voor te gebruiken. Let er wel op dat deze werkt volgens SBR (Standard Business Reporting). Lees hier meer over hulp bij belastingaangifte.

Meer informatie over de btw-aangifte voor:
Omzetbelasting voor ondernemers
Omzetbelasting ZZP’ers

Belastingadviseur inhuren voor de omzetbelasting in 2024?

Vergelijk gratis offertes en kies voor het goedkoopste kantoor!

Wanneer omzetbelasting 2024 betalen?

Je moet de omzetbelasting van 2024 per kwartaal betalen. De deadline voor het aangeven van de omzetbelasting is uiterlijk één maand na afloop van het kwartaal.

Dus over het eerste kwartaal in 2024 doe je uiterlijk 30 april 2024 aangifte. Je krijgt hierna geen aanslag, maar maakt de omzetbelasting zelf over naar de belastingdienst. De deadline voor de betaling is ook 30 april 2024.

Wat gebeurt er als je te laat betaalt?

De belastingdienst heeft een coulanceperiode van 7 dagen: doe je hierin aangifte, dan is er niks aan de hand. Komt de aangifte nog later binnen of zelfs helemaal niet? Dan riskeert u een boete.

Hulp nodig van een belastingadviseur? Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en vind een adviseur bij jou uit de buurt!

Periode Deadline aangifte en betaling omzetbelasting 2024
Eerste kwartaal 30 april 2024
Tweede kwartaal 31 juli 2024
Derde kwartaal 31 oktober 2024
Vierde kwartaal 31 januari 2023

Ik heb uitstel nodig: kan dat?

Het kan voorkomen dat je, om welke reden dan ook, geen kans hebt om de btw-aangifte in te vullen. In dat geval moet je uitstel vragen bij de belastingdienst.

Hoe vraag ik uitstel aan?

Dit doe je schriftelijk bij jouw belastingkantoor. Op belastingdienst.nl vindt je een overzicht van belastingkantoren in je eigen regio.

Advies nodig bij uitstel aanvragen en de aangifte? Vraag gratis offertes aan en vind een belastingadviseur die bij jou past!

omzetbelasting 2024 aangifte

Wat gebeurt er als ik te laat betaal?

Zorg ervoor dat je de omzetbelasting in 2024 op tijd betaalt, om problemen met de belastingdienst te voorkomen.

Wat gebeurt er als je te laat betaalt?

Als je te laat, niet of te weinig betaalt dan is er sprake van betaalverzuim. Heb jij op het moment van controle nog niet betaald, dan krijg je een naheffingsaanslag met een boete van 3% van het niet-betaalde bedrag. Dit is minimaal €50,- en maximaal €5.514,-.

Betaalt u te laat, dan zijn er meerdere mogelijkheden:

  • Je betaalt te laat, maar binnen de coulanceperiode. Als de vorige betaling op tijd was krijgt u geen boete. Was de vorige betaling te laat of niet volledig betaald, dan krijgt u een boete van 3% over het te laat betaalde bedrag.
  • Je betaalt te laat buiten de coulanceperiode. U krijgt een boete van 3% van het te laat betaalde bedrag.

Veranderingen in omzetbelasting 2024

In 2022 zijn er geen veranderingen in de regelgeving. Per 21 juli 2021 is de wetgeving verandert voor een groot aantal bedrijven in e-commerce. De belangrijkste verandering is dat per 21 juli 2021 de nationale omzetdrempels is verdwenen.

Wat betekent dit?

Dit zorgt vooral voor veranderingen voor bedrijven die in of met het buitenland handelen. Per 21 juli 2021 hoeft de btw niet langer aangegeven te worden via de btw-aangifte van het betreffende land, maar via een éénloketsysteem. Dit maakt het mogelijk om voor ieder EU-land aangifte te doen.

Vanaf 1 januari 2022 moet je je btw-aangifte doen met eHerkenning. Alleen voor eenmanszaken geldt nog een uitzondering, zij mogen nog DigiD gebruiken.

Wil je de aangifte van de omzetbelasting laten doen? Goede keuze! Start gratis offerteaanvraag!

Hulp nodig met de omzetbelasting in 2024?

Vind een belastingadviseur in jouw regio en bespaar tot wel 40% op de kostprijs!

Gratis offertes vergelijken

Omzetbelasting 2024: wat kan een belastingadviseur voor jou betekenen?

Ook bij de omzetbelasting in 2024 is het aan te raden de hulp van een belastingadviseur in te schakelen. Waarom?

Een belastingadviseur kan je helpen met verschillende onderdelen. Denk bijvoorbeeld aan het berekenen van de btw over jouw producten of diensten. Zo weet je zeker dat dit klopt. Daarnaast kan een belastingadviseur helpen met het berekenen van de omzetbelasting en het bedrag wat je nog aan de belastingdienst moet afdragen. Door dit gedurende het kwartaal of het jaar opzij te zetten, weet je zeker dat je het geld niet te snel uitgeeft.

Tot slot kunnen belastingadviseurs helpen met de aangifte, en het bepalen van de aftrekposten. Weet jij welke btw jij mag aftrekken van je omzetbelasting? Een belastingadviseur wel! Hij of zij geeft je hierin een persoonlijk advies, zodat je zeker weet dat je niet te veel omzetbelasting in 2024 betaalt. Je leest hier meer over de kosten van een belastingadviseur.

Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes en vind een belastingadviseur die bij jou en jou bedrijf past!

Nog een aantal handige links:

Kleine ondernemersregeling (KOR)
Info over omzetbelasting op belastingdienst.nl
Informatie over btw-aangifte op kvk.nl.

omzetbelasting 2024 belastingadviseur

Belastingadviseur nodig? Gratis offertes vergelijken!

Wil jij voor de omzetbelasting in 2024 het liefst een belastingadviseur inhuren? Deze persoon kan je helpen met de aangiftes, met het verzamelen van alle gegevens en het bijhouden van de rest van je financiële administratie. Zo weet je dat jouw omzetbelasting altijd op tijd betaald is! Op zoek naar een specialist?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Hierna ontvang je zo snel mogelijk meerdere prijsopgaven. Vergelijk op je gemak de verschillende tarieven van de kantoren, en kies daarna voor het advieskantoor met de beste prijs. Je besparing loopt hierdoor op tot wel 40% op de totaalprijs! De offerteaanvraag is gratis en bovendien zonder verdere verplichtingen, je zit dus nergens aan vast.

Gratis offertes vergelijken