Hulp nodig bij omzetbelasting?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Omzetbelasting

Als ondernemer betaal je omzetbelasting. Hiervan doe je aangifte, zodat je zeker weet dat je voldoende belasting betaalt. Te laat of juist te weinig omzetbelasting betalen, zorgt voor grote problemen of zelfs een boeten. Als je een belastingadviseur inschakelt weet je zeker dat de omzetbelasting op tijd is én dat dit genoeg is, zodat er geen hoge naheffing komt. Op zoek naar een adviseur in jouw regio?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je al snel de prijsopgaven van verschillende belastingadviseurs in jouw regio. Vergelijk de verschillende prijzen en kies de adviseur met het beste aanbod!

Je leest op deze pagina alles over omzetbelasting: wat is dit en hoe kun je het berekenen? Ook vind je hier de percentages zodat je weet hoeveel btw je moet rekenen.omzetbelasting

Wat is omzetbelasting?

Omzetbelasting is de btw die consumenten en bedrijven betalen over een bepaald product of dienst. De tarieven voor omzetbelasting verschillen, maar in Nederland is de standaard 21%. Voor sommige diensten en goederen geldt een verlaagd btw-tarief van 9% of 0%. Leveranciers dragen deze belasting af aan de belastingdienst.

Meer weten over de btw-belasting die je moet betalen? Hier lees je alles over op de website van de belastingdienst.

Hulp nodig bij je omzetbelasting? Vergelijk gratis offertes!. Advies nodig bij omzetbelasting 2021? Lees meer op deze pagina!

Wanneer omzetbelasting betalen?

Omzetbelasting, wanneer betalen ondernemers dat? Je doet als ondernemer eens per maand, kwartaal of per jaar aangifte. Je krijgt hiervan geen aanslag, maar maakt het bedrag zelf over. Doe dit in ieder geval binnen een maand na afloop van het aangiftevak! Doe je eens per jaar aangifte, dan moet je betalen voor 1 april van het volgende jaar. Lees meer over omzetbelasting ondernemers op deze pagina.

Omzetbelasting te laat betaald?

Dan riskeer je een boete. Zorg er dus voor dat je op tijd betaalt. Op belastingdienst.nl vind je de omzetbelasting data en weet je wanneer je de belasting uiterlijk betaald moet hebben.

Omzetbelasting: de percentages?

Omzet belasting 2022: hoeveel btw moet je rekenen. In Nederland is het standaard percentage 21%. Maar let op: het percentage omzetbelasting dat je moet rekenen verschilt per dienst of goederen. Voor etenswaren, geneesmiddelen en bepaalde diensten hoef je maar 9% btw te rekenen.

Daarnaast zijn er ook diensten en goederen waarvoor je geen btw hoeft te rekenen: internationaal personenvervoer en accijnsgoederen bijvoorbeeld. De btw die je als ondernemer zelf betaalt kun je niet aftrekken. Tot slot zijn er bepaalde goederen en diensten vrijgesteld. Ben je benieuwd hoeveel omzetbelasting jij moet rekenen? Lees dan verder op de website van de belastingdienst.


Hulp nodig bij omzetbelasting?

Vraag gratis offertes aan en vind een adviseur uit uw regio!


Omzetbelasting berekenen

Omdat je de omzetbelasting pas achteraf betaalt, is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Zo voorkom je een situatie waarbij je eigenlijk al je inkomsten alweer hebt uitgegeven en zo de belasting niet meer kunt betalen. Om te berekenen hoeveel belasting jij in rekening brengt bij je klanten en hoeveel belasting je zelf moet afdragen, moet je eerst weten in welk btw-tarief jouw goederen of diensten vallen.

Daarna kun jij je omzetbelasting als volgt berekenen:

  • Over de vergoeding: stel dat je goederen inkoopt voor €5,- per stuk, en je wilt per stuk €5,- winst maken. In dat geval verkoop je de goederen voor €10,- per stuk, exclusief btw. Inclusief btw is dit €10 x 21% = €12,10, waardoor de totale btw per product €2,10 is.
  • Over de verkoopprijs: Als je goederen verkoopt voor €5,- per stuk en je deze voor €9,99 inclusief btw wilt verkopen, moet je berekenen hoe hoog de btw is. Neem €9,99 x 21/121 = €1,74. In dat geval is jouw winstmarge (€9,99 – €1,74 – €5,- =) €3,25 per stuk.

Omzetbelasting: wat is aftrekbaar?

Van bepaalde uitgaven kun je de btw als ondernemer aftrekken, dit zijn:

  • Inkopen
  • Kosten
  • Investeringen
Dit is alleen mogelijk als je voor jouw goederen 21%, 9% of 0% btw betaalt. Voor goederen met een vrijstelling kun je geen btw aftrekken.

Omzetbelasting te laat betaald?

Je bent verplicht je omzetbelasting op tijd te betalen. Doe je dit niet dan riskeer je een hoge boete. Na de uiterste betaaldatum begint de coulancetermijn.

Betaal je in deze coulancetermijn dan zijn er twee mogelijkheden:

  • Als je de vorige aangifte op tijd en volledig betaald hebt krijg je geen boete.
  • Als je de vorige aangifte te laat of niet volledig betaald hebt, krijg je een boete van 3% van de omzetbelasting.

Heb je de omzetbelasting te laat betaald en mis je ook de coulancetermijn dan krijg je een boete van 3%. De boete is minimaal €50,- en maximaal €5.514,-. Op de website van de belastingdienst lees je meer over de hoogte van deze boete.

Lukt het je om bepaalde redenen niet om de omzetbelasting op tijd te betalen? Vraag in dat geval uitstel aan. Dit kan alleen in uitzonderlijke situaties.


Op zoek naar een belastingadviseur?

Bespaar op de kosten en vind snel en gemakkelijk een professionele belastingadviseur!


Omzetbelasting zzp?

Omzetbelasting betaal je ook als zzp’er. De belasting die een eenmanszaak betaalt, is altijd eerst gefactureerd aan klanten. Jij draagt de btw af aan de belastingdienst.

Let op: het kan ook voorkomen dat de klant de factuur nog niet betaald heeft, en jij de btw al wel moet afdragen aan de belastingdienst. Houd je administratie goed op orde. Blijkt dat deze klant uiteindelijk zijn factuur helemaal niet betaalt dan kun je de betaalde btw weer terugvragen bij je aangifte.

Meer informatie over:
Omzetbelasting zzp

Kleine ondernemersregeling (KOR)

Voor kleine ondernemers die omzetbelasting betalen bestaat er de kleine ondernemersregeling (KOR). De KOR is een vrijstelling voor kleine ondernemers. Deze is per 1 januari 2020 verandert. Je hebt recht op de KOR als je onderneming in Nederland gevestigd is en in 1 kalenderjaar niet meer dan €20.000,- omzet hebt.

Wie kan gebruik maken van de KOR?

Deze regeling is er voor zzp’ers, eenmanszaken, vof’s en bepaalde rechtspersonen zoals stichtingen, verenigingen en bv’s. Meer weten? Lees hier meer over de kleine ondernemersregeling op belastingdienst.nl.

Btw-nummer

Als je btw-plichtig bent dan krijg je van de belastingdienst een twee verschillende nummers:

  • Omzetbelastingnummer: deze gebruik je bij al het contact met de belastingdienst. Bij eenmanszaken is het omzetbelastingnummer gelijk aan je burgerservicenummer.
  • Btw-identificatienummer: dit nummer vermeld je op je facturen, je website en andere communicatiemiddelen. Met dit nummer kunnen klanten en afnemers je onderneming controleren bij de Europese Commissie.

Sinds kort is het btw-identificatienummer aangepast, zodat je burgerservicenummer hier niet meer in verwerkt is: zo is jouw privacy beter beschermd. Meer weten over het btw-indentificatienummer? Kijk dan op de website van de belastingdienst.

Aangifte omzetbelasting

Om de omzetbelasting voor ondernemers te bepalen, doe je elk jaar aangifte. Dit kan per maand, per kwartaal of per jaar. Je krijgt hiervan geen aanslag, maar moet het bedrag zelf overmaken. Blijkt dat je te veel of te weinig betaald hebt? Met een suppletie corrigeer je de omzetbelasting. Een suppletie op is een aanvulling op je aangifte.

Lees meer over belastingadvies voor bedrijven.

belastingadviseur omzetbelasting

Hulp bij omzetbelasting nodig? Gratis offertes!

Heb je hulp nodig bij het berekenen van omzetbelasting? Of wil je een belastingadviseur inschakelen voor de aangifte van je omzetbelasting?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Kies zelf de vakman met het beste aanbod en je bespaart zo tot wel 40% op de kosten. Geen zorgen, deze offerteaanvraag is gratis en helemaal vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken