Hulp nodig bij een jaarrekening?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Jaarrekening bv

De jaarrekening van een bv is een belangrijke momentopname waarbij je een duidelijk beeld krijgt van de financiële positie van je bedrijf. Sommige bv’s zijn zelfs verplicht om de jaarrekening op te stellen en te deponeren bij de Kamer van Koophandel, zodat deze door iedereen opgevraagd kan worden. Wil jij de jaarrekening van jouw bv laten opstellen?

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je meerdere offertes van specialisten in je regio. Vergelijk de prijzen en kies voor het beste aanbod, voor een besparing die oploopt tot 40%!

Op deze pagina lees je wat een jaarrekening van een bv inhoudt, wat erin staat en waarom het zo belangrijk is. We vertellen je ook hoeveel het kost om deze op te laten stellen door een expert en geven je een paar tips voor als je zelf aan de slag gaat.jaarrekening bv

De waarde van een jaarrekening

Als bv ben je verplicht om jaarlijks een jaarrekening op te stellen en te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Dit is een momentopname die duidelijk inzicht geeft in de financiële positie en ontwikkeling van je onderneming.

Dit zijn de grote voordelen van het opstellen van de jaarrekening voor jouw bv:

 • Je krijgt duidelijk inzicht in de financiële ontwikkeling van je bv.
 • Met de jaarrekening kun je de financiële positie van je onderneming.
 • Een jaarrekening wordt gebruikt voor kredietwaardigheid, bij het aanvragen van zakelijke leningen.

Wat kost een jaarrekening opstellen?

Het opstellen van de jaarrekening is redelijk ingewikkeld, daarom is het slim om dit uit te besteden aan een belastingadviseur. De kosten liggen voor de jaarrekening van een kleine bv rond de €500,- tot €750,-. Bij kleine bv’s is een enkele boekhouding voldoende, waardoor ook een eenvoudige jaarrekening mogelijk is. Bovendien zijn kleine bv’s niet altijd verplicht de jaarrekening te deponeren, waardoor de kosten lager uitvallen.

Bij een grote bv worden er strengere eisen gesteld aan de jaarrekening. De kosten voor het opstellen van de jaarrekening van een grote bv lopen op tot ongeveer €900,- tot €1.250,-. Lees meer over de verschillende kosten van belastingadviseurs.

Wil je de exacte prijzen weten van een jaarrekening laten opstellen? Vergelijk gratis offertes!

Omvang bv Gemiddelde kosten*
Kleine bv €500,- tot €750,-
Grote bv €900,- tot €1.250,-

*Let op: dit zijn gemiddelde kosten die per kantoor verschillen. Vraag gratis offertes aan en bespaar tot wel 40%!


Wat zijn de onderdelen van een jaarrekening?

Een jaarrekening bestaat uit drie belangrijke onderdelen: de balans, een winst- en verliesrekening en de toelichting hierop vanuit het bestuur. Hoe kleiner de bv, hoe minder streng de eisen zijn op het gebied van de jaarrekening en de toelichting. Daarom is het voor kleinere bv’s goedkoper om een jaarrekening op te laten stellen.

Een jaarrekening bestaat uit de volgende onderdelen:

 • De balans: dit is een momentopname van de financiële positie. Hierin staan alle veranderingen van het afgelopen boekjaar wat betreft je bezittingen en schulden.
 • Winst- en verliesrekening: hierin staat de omzet van het afgelopen boekjaar en de gemaakte kosten. Aan de hand hiervan wordt de winst of het verlies van het jaar berekend.
 • De toelichting: tot slot voegt het bestuur een toelichting toe op elk onderdeel. Bij kleine bv’s volstaat een opmerking over het aantal medewerkers en de manier waarop de balans is samengesteld. Hoe groter de bv en hoe groter de omzet, des te meer eisen er worden gesteld aan deze toelichting.

Jaarrekening laten opstellen door een belastingadviseur?

Vergelijk gratis offertes en kies de adviseur met het beste aanbod!

Wat zijn de verplichtingen voor een jaarrekening?

Je hebt als bv 3 verplichtingen als het aankomt op de jaarrekening: je moet deze opstellen, binnen 5 maanden na afloop van het boekjaar, vaststellen en daarna deponeren bij de kamer van koophandel.

Wat houdt dit in?

Op deze pagina lees je meer over deze verplichtingen rondom de jaarrekening. Je kunt je in dit proces laten bijstaan door een belastingadviseur, zo weet je zeker dat de jaarrekening klopt en voldoet aan alle eisen. Hiermee voorkom je het risico op boetes. Vraag gratis offertes aan en kies de specialist die het beste bij je past!


Lees meer over:jaarrekening bv kosten

Opstellen

De eerste stap is het opstellen van de jaarrekening. Dit doe je aan de hand van de financiële administratie die je het afgelopen jaar hebt bijgehouden. Is je financiële administratie goed op orde, dan is het opstellen relatief eenvoudig. Wel moet je een toelichting geven op de balans en de winst- en verliesrekening. Ook hierbij kan een belastingadviseur je helpen.

Heb je zelf geen tijd om de jaarrekening van je bv op te stellen, schakel dan een belastingadviseur in. Je weet zeker dat de cijfers kloppen en je houdt zelf meer tijd over voor je andere werkzaamheden.

Vaststellen

Na het opstellen van de jaarrekening, moet je deze laten vaststellen. Dit gebeurt door de algemene vergadering van aandeelhouders. Dit moet gebeuren binnen twee maanden na het opstellen ervan, gebeurt dit niet dan wordt de jaarrekening gedeponeerd met de mededeling dat deze niet is vastgesteld. Vaststellen houdt in dat de algemene vergadering van aandeelhouders de jaarrekening goedkeurt.

Deponeren

De volgende verplichting is het deponeren van de jaarrekening. Dit houdt in dat je de jaarrekening van je bv bij de Kamer van Koophandel indient. Hierna kan iedereen inzicht krijgen in de jaarrekening en de toelichting van je cijfers. Als bv ben je altijd verplicht om de jaarrekening te deponeren.

Besparen op de kosten van de jaarrekening voor je kleine bv?

Vind snel de belastingadviseur met de scherpste prijs en bespaar tot 40%!

Is een jaarrekening voor een bv verplicht?

Het opstellen, vaststellen en deponeren van de jaarrekening is voor een bv verplicht. Wel worden er verschillende eisen gesteld aan de jaarrekening, afhankelijk van de omvang van je onderneming. Grote bedrijven moeten in de jaarrekening bijvoorbeeld een uitgebreide toelichting hebben staan, terwijl kleinere bedrijven alleen het aantal werknemers en de manier waarop de balans is opgesteld hoeven te vermelden.

Verplichte accountantsverklaring

Is het verplicht de jaarrekening door een accountant op te laten stellen? Nee: je mag zelf je jaarrekening opstellen. In sommige gevallen ben je wel verplicht om de jaarrekening door een accountant te laten controleren. Je krijgt dan een zogeheten accountantsverklaring, dat alle cijfers kloppen. Een accountantsverklaring is verplicht als je voldoet aan twee van deze drie criteria:

 • Je omzet is hoger dan €12 miljoen.
 • De balanstotaal is meer dan €6 miljoen.
 • Je hebt meer dan 50 medewerkers in dienst.

Wil je graag zelf aan de slag en heb je een voorbeeld van een jaarrekening van een bv nodig? Op de website van de Kamer van Koophandel vind je een duidelijk voorbeeld van een fictief bedrijf, zo krijg je een beeld van de eisen waaraan jouw jaarrekening moet voldoen.

Toch liever een belastingadviseur inschakelen voor het opstellen van een jaarrekening? Vergelijk gratis offertes!

Termijnen voor de jaarrekening

Voor het opmaken en deponeren van de jaarrekening zijn wettelijke termijnen vastgesteld. Je moet voor deze termijn je jaarrekening opmaken, vaststellen en deponeren. Doe je dit niet, of te laat? Dat is strafbaar als economisch delict. Lukt het je dus zelf niet om op tijd de jaarrekening op te stellen en te deponeren, schakel dan zeker de hulp in van een belastingadviseur.

Dit zijn de termijnen voor de jaarrekening van je bv:

 • Opmaken: dit moet gebeuren binnen 5 maanden na afloop van het boekjaar. Loopt het boekjaar gelijk aan het kalenderjaar, dan moet je dus voor 1 juni de jaarrekening van je bv opstellen. Eventueel kun je hiervoor nog eens 5 maanden uitstel krijgen, waardoor je binnen 10 maanden uiterlijk je jaarrekening opgesteld moet hebben.
 • Vaststellen: hier is geen wettelijke termijn voor vastgesteld, maar omdat je de jaarrekening binnen 12 maanden na afloop van het boekjaar moet deponeren, moet het vaststellen indirect binnen 2 maanden gebeuren na de maximale termijn voor het opmaken van de jaarrekening.
 • Deponeren: dit moet verplicht binnen 8 dagen na de vaststelling door de algemene vergadering. Deponeren moet gebeuren binnen 12 maanden na afloop van het boekjaar.

Zelf opstellen of uitbesteden?

Wil je zelf je jaarrekening van je bv opstellen? Dan raden we je aan om het hele jaar door je administratie goed op orde te houden. Doordat je alle cijfers netjes op één plek hebt, wordt het opstellen van de jaarrekening een stuk makkelijker. Je kunt eventueel een boekhouder vragen om een samenstellingsverklaring, zo heb je een verklaring van een boekhouder dat de jaarrekening aan de eisen voldoet.

Heb je geen tijd of wil je liever geen energie aan de jaarrekening besteden? Laat dit dan doen door een boekhouder of belastingadviseur. Je houdt meer tijd over voor je werkzaamheden en weet bovendien zeker dat alle cijfers kloppen én dat de jaarrekening op tijd gedeponeerd wordt.

jaarrekening bv opstellen

Besparen op de kosten? Gratis offertes vergelijken!

Zie je het niet zitten om de jaarrekening van jouw bv zelf op te stellen? Schakel dan een adviseur in! Je bespaart jezelf zeeën van tijd en weet zeker dat alles klopt. Bovendien ziet de adviseur erop toe dat de jaarrekening op tijd gedeponeerd wordt, zodat je een hoge boete voorkomt! Benieuwd naar de kosten?

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Hierna ontvang je meerdere offertes van specialisten in je regio. Vergelijk de prijzen en kies de adviseur met de beste prijs. Zo weet je zeker dat je een eerlijke prijs betaalt, en bespaar je bovendien tot wel 40% op de kosten van de jaarrekening voor jouw bv! De aanvraag is gratis en helemaal vrijblijvend, dus je zit nergens aan vast!

Gratis offertes vergelijken