Hulp nodig bij vennootschapbelasting?

Vergelijk gratis offertes en bespaar op de kosten!

Gratis - Vrijblijvend

Tarief vennootschapsbelasting

Als bv of nv zul je er mee te maken krijgen: de vennootschapsbelasting. Je moet hiervan eenmaal per jaar aangifte doen, waarbij je de belasting berekent over de behaalde winst van je onderneming. De tarieven van de vennootschapsbelasting worden elk jaar opnieuw vastgesteld en ook per 1 januari 2022 zijn er weer wat veranderingen. Zo is de eerste tariefschijf iets verhoogd en betaal je iets meer belasting over de tweede adviesschijf. Hulp nodig met jouw aangifte?

Start gratis offerteaanvraag!

Je ontvangt een aantal offertes van belastingconsulenten bij jou uit de buurt. Door deze te vergelijken vind je gemakkelijk en snel de specialist met het beste aanbod. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt!tarief vennootschapsbelasting

Hoe hoog is het tarief vennootschapsbelasting?

De tarieven voor de vennootschapsbelasting worden elk jaar aangepast, zo ook in 2022. Per 1 januari 2022 is de eerste tariefschijf voor de vennootschapsbelasting verhoogd van €245.000,- naar €395.000,-. Het tarief voor de belasting over het belastbaar bedrag blijft 15%.

Over de winst vanaf €395.000,- is het tarief van de vennootschapsbelasting in 2022 iets verhoogd, van 25% in 2021 naar 25,8% in 2022.

In de volgende tabel vind je een handig overzicht van de belastingtarieven. Wil je professioneel advies voor jouw onderneming? Schakel dan een belastingconsulent in!

Op deze pagina vind je meer informatie over de aangifte vennootschapsbelasting.

Tarief vpb: 2022

Belastbaar bedrag Vpb tarief
Tot en met €395.000,- 15%
Meer dan €395.000,- 25,8%

Lees meer over de tarieven van vennootschapsbelasting op belastingdienst.nl.


Vennootschapsbelasting laten doen?

Vergelijk offertes en vind gemakkelijk de goedkoopste specialist!


Belangrijkste wijzigingen in 2022

Per 1 januari 2022 zijn er verschillende wijzigingen in de Wet vennootschapsbelasting. Hieronder staan de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij.

  • Het tarief in de eerste schijf is verlengd. In 2021 was dit €245.000,- en in 2022 is dit €395.000,-.
  • De termijn voor voorwaartse verliesrekening vervalt. Alle verliezen uit boekjaren na 1 januari 2013 zijn onbeperkt voorwaarts berekenbaar.
  • Per 1 januari 2022 zijn de dividendbelasting en de kansspelbelasting alleen nog te verekenen met de vpb die je betaalt! Als je geen vbp hoeft te betalen, dan krijg je ook geen teruggaaf van de voorheffingen.
  • Wil je in 2022 gebruik maken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)? Dan moet je een bedrag tussen de €2.491,- en €332.994,- investeren in bedrijfsmiddelen.
  • In 2022 is de energieinvesteringsaftrek (EIA) 45,5%. Je moet hiervoor minimaal €2.500,- investeren per bedrijfsmiddel. Het maximale investeringsbedrag is €128.000.000,-.
  • Vanaf 2021 geldt er een bronbelasting op renten en royalty’s. Vanaf 1 januari 2022 is het tarief van deze belasting 25,8%.

Wil je meer lezen over veranderingen vennootschapsbelasting 2022? Kijk dan op de site van de Belastingdienst.

Wat betekenen deze veranderingen?

Zoals je hierboven leest, is het bedrag in de eerste tariefschijf aardig verhoogt. Dat betekent dat dit jaar nog meer ondernemers niet in de tweede tariefschijf vallen. Hierdoor betalen zij een stuk minder vennootschapsbelasting, want over de eerste tariefschijf wordt maar 15% aan belasting gevraagd. Dit betekent vooral grote veranderingen voor ondernemers die een winst hebben van tussen de €245.000,- tot €395.000,-.

Wat gaat er veranderen in 2023?

De afgelopen jaren heeft de belastingdienst de tarieven verlaagd en de eerste tariefschijf van de vennootschapsbelasting verlengd. Maar daar lijkt na dit jaar een einde aan te komen. De exacte tarieven voor 2023 zijn nog niet bekend.

Wat we al wel weten, is dat het kabinet de betalingskorting afschaft. Op dit moment krijg je een betalingskorting als je de voorlopige vennootschapsbelasting in één keer betaalt. Alleen in 2022 kun je dus nog gebruik maken van dit voordeel.

Let op: de betalingskorting is gekoppeld aan de invorderingsrente, deze is door de coronacrisis tijdelijk verlaagd. Hierdoor levert deze betalingskorting in 2022 maar een beperkt voordeel op. Een belastingadviseur kan je hier meer over vertellen.


besparen op kosten van vennootschapsbelasting

Belastingadviseur nodig? Bespaar op de kosten?

Met een belastingadviseur hoef je je over de aangifte van vennootschapsbelasting geen zorgen te maken en houd je tijd over om je met andere zaken van je onderneming bezig te houden. Bovendien zorgt de belastingadviseur ervoor dat je aangifte zo gunstig mogelijk ingevuld wordt, door alle mogelijke aftrekposten toe te passen. Ben je op zoek naar een goede en betaalbare belastingspecialist?

Start gratis offerteaanvraag!

Door offertes te vergelijken zie je snel welke belastingadviseur het beste aanbod heeft. Zo geef je de aangifte van de vennootschapsbelasting zonder zorgen uit handen en je weet zeker dat je niet te veel betaalt!

Gratis offertes vergelijken