Hulp nodig bij vennootschapbelasting?

Vergelijk gratis offertes en bespaar!

Gratis - Vrijblijvend

Vennootschapsbelasting

Als bv of nv ben je verplicht om vennootschapsbelasting te betalen. De belasting wordt uitgerekend aan de hand van jouw belastbare winst, en kan dus per boekjaar enorm verschillen. Wil je zeker weten dat je niet te weinig belasting afdraagt? Schakel dan een belastingadviseur in!

Start gratis offerteaanvraag!

Na je aanvraag ontvang je zo snel mogelijk de prijsopgaven van verschillende accountants in jouw regio. Vergelijk de verschillende experts en kies de adviseur met het beste aanbod.

Op deze pagina lees je alles over vennootschapsbelasting: je leest wat het is, en wie verplicht is dit te betalen. Ook lees je wanneer je bent vrijgesteld en wat de tarieven zijn van vennootschapsbelasting in 2021.vennootschapsbeslasting

Wat is vennootschapsbelasting?

De vennootschapsbelasting is de belasting die je betaalt over de winst van je onderneming.

Er zijn drie rechtsvormen die altijd verplicht zijn om deze belasting te betalen:

  • Bv’s
  • Nv’s
  • Coöperaties
Daarnaast kan het voorkomen dat stichtingen en verenigingen venootschapsbelasting moeten betalen, maar dit is niet altijd zo. Over welk bedrag je dit moet betalen, verschilt per boekjaar. Elk boekjaar wordt opnieuw jouw belastbare winst berekend.
 
Wat is winst?
 
Je winst is het bedrag dat je uiteindelijk overhoudt als alle kosten betaald zijn. Je omzet en winst kunnen flink uit elkaar liggen! Het bedrag wordt alleen over de winst uitgerekend.

Tarieven vennootschapsbelasting 2021

Elk jaar worden de tarieven voor de vennootschapsbelasting opnieuw bepaald.

  • Tot en met €200.000,- betaal je 16,5% belasting.
  • Vanaf €200.000,- betaal je 25% belasting.
Hiermee is het hoge tarief van de vennootschapsbelasting gelijk gebleven aan 2019. In 2021 daalt het lage tarief naar 15% en daalt het hoge tarief naar 21,7%.


Vrijstelling van vennootschapsbelasting: voor wie?

Er gelden een aantal vrijstellingen voor de vennootschapsbelasting. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de organisatie van een evenement waarbij het sociaal belang op de voorgrond staat.

Er geldt een vrijstelling als:

  • sociaal belang op de voorgrond staat. Dit is bijvoorbeeld het geval bij (sport)evenementen of een amateursportvereniging;
  • de inkomsten van de stichting of vereniging uitsluitend gebruikt worden voor het doel van de stichting;
  • de inkomsten hoofdzakelijk binnengehaald worden door de inzet van vrijwilligers;
  • het streven naar winst een bijzaak is en de winst van het jaar van het evenement niet meer is dan €15.000,-.

Aangifte van vennootschapsbelasting: wanneer indienen?

Je doet aangifte van vennootschapsbelasting uiterlijk 5 maanden na het aflopen van het boekjaar. Dus als jouw boekjaar gelijkloopt aan het kalenderjaar, dan doe je dit vóór 1 juni.

Heb je een gebroken of kort boekjaar? Hiervoor gelden andere regels: als het boekjaar eindigt op 31 december dan doe je vennootschapsbelastingaangifte voor 1 juni van het volgende jaar. Eindigt het boek jaar in een andere maand, dan moet deze voor 1 april van het volgende kalenderjaar binnen zijn bij de belastingdienst.


Aangifte vennootschapsbelasting uitbesteden? Schakel een boekhouder in!

Vind eenvoudig en snel een specialist in jouw regio en bespaar tot 40% op de kosten!


Veelgestelde vragen over vennootschapsbelasting

Heb je nog vragen over de vennootschapsbelasting? Een belastingadviseur kan al je twijfels wegnemen. Bovendien vind je hieronder misschien het antwoord op je vraag. We geven antwoord op een aantal veelgestelde vragen. Wil jij een adviseur inschakelen om je te helpen met je vennootschapsbelasting? Vraag dan gratis offertes aan en vind een specialist bij jou in de buurt!

Wanneer vennootschapsbelasting betalen?

Als je verplicht bent vennootschapsbelasting te betalen, dan krijg je over het algemeen een voorlopige aanslag aan het begin van het jaar. Deze kun je in één keer betalen, of betalen in termijnen. Later volgt een definitieve berekenen, waarna je een deel van het betaalde bedrag weer terugkrijgt, of waarna je extra belasting moet betalen.

Wie betaalt vennootschapsbelasting?

Bv’s, nv’s en coöperaties zijn verplicht om vennootschapsbelasting te betalen. Soms komt het voor dat een stichting of vereniging dit ook moet betalen. Dit is bijvoorbeeld het geval als een organisatie winst maakt of naar winst streeft, of als een vereniging of stichting van de inspecteur een uitnodiging krijgt om vennootschapsbelastingaangifte te doen.

Waar betaal je vennootschapsbelasting over?

Je betaalt vennootschapsbelasting over de winst die jouw onderneming maakt. Ieder boekjaar wordt de belastbare winst opnieuw berekend, dus het bedrag dat je betaalt kan per jaar enorm verschillen.

Hoe vennootschapsbelasting berekenen?

Vennootschapsbelasting berekenen doe je aan de hand van de belastbare winst. Deze bereken je door eventuele aftrekposten (zoals de investeringsaftrek) af te trekken van de winst van je onderneming. Tot en met €200.000,- betaal je 16,5% vennootschapsbelasting en bij een belastbare winst groter dan €200.000,- betaal je 25%.

Een aantal links voor meer informatie

Wilt u meer informatie? Neem dan een kijkje op één van de volgende websites:

Wil je alles rustig doornemen? Kijk dan op belastingdienst.nl!

belastingadviseur vennootschapsbelasting

Hulp bij aangifte vennootschapsbelasting? Bespaar op de kosten!

Ben je verplicht om vennootschapsbelasting te betalen en heb je hulp nodig? Schakel dan een belastingadviseur in! Alleen dan weet je zeker dat je vennootschapsbelastingaangifte helemaal klopt en dat je geen aftrekposten vergeet.

Start nu je gratis offerteaanvraag!

Je krijgt zo snel mogelijk offertes van boekhouders en accountants bij jou in de buurt. Kies de expert met het beste aanbod, en bespaar zo tot wel 40% op de kosten! Deze offerteaanvraag is gratis en helemaal vrijblijvend!

Gratis offertes vergelijken